Tempoh hidup bagi anjing yang berbeza tanpa mendapat makanan

Tidak kira sebabnya, ini adalah masalah yang serius jika haiwan kesayangan anda tidak makan. Anjing hanya boleh selamat tanpa makanan dan air dalam masa yang singkat sebelum ia menjadi sakit atau sebelum ia mati.
Dianggarkan bahawa kebanyakan anjing boleh hidup selama tiga hingga lima tahun meninggal dunia. Secara melampau, mereka berpotensi pergi tanpa makan selama seminggu dengan hanya minum air.
Anda perlu ambil perhatian bahawa ini hanya anggaran. Berikut adalah anjing yang mungkin tidak akan dapat hidup lama tanpa makan:
• Anjing hamil
• anjing kencing manis
• Haiwan peliharaan yang aktif dan energik
• Anjing dengan masalah kesihatan seperti pankreatitis
• anjing lama
• Anjing yang sakit


Haiwan peliharaan yang lebih muda, dan dalam kesihatan yang lebih baik dapat mengatasi lebih lama daripada anjing yang lemah.
Tanda bahawa anjing anda perlu diberi makan tidak lama lagi adalah jika mereka mula menurunkan berat badan dan kurang berat badan. Anjing yang kurang berat badan mungkin mempunyai kulit longgar dan mempunyai tulang yang menunjukkan atau melekat.
Anda tidak boleh sengaja menahan makanan dari anjing mana pun.

Tidak kira mengapa anjing anda berhenti makan, anda tidak boleh membiarkan anjing anda tanpa makanan terlalu lama.
Semakin cepat anda mengetahui apa masaalah sebenar adalah lebih cepat anda boleh membetulkan keadaan.

Apa yang Harus Dilakukan Jika Anjing Anda Tidak Makan?
Perkara pertama yang perlu anda lakukan jika anjing anda berhenti makan adalah membawa mereka ke doktor haiwan. Doktor haiwan anda akan memeriksa sama ada haiwan peliharaan anda sakit atau mengalami keadaan perubatan. Mereka boleh menetapkan ubat untuk haiwan kesayangan anda atau menasihati anda tentang tindakan yang perlu diambil.
Untungnya, terdapat beberapa langkah yang boleh anda ambil di rumah untuk membantu memperbaiki keadaan. Penyelesaiannya bergantung kepada apa sebabnya.
Tempat yang sangat baik untuk memulakan adalah untuk memberikan anjing anda makanan yang berbeza produk terutama makanan basah atau dalam tin. Kemungkinannya jika mereka hanya rewel, mereka akan mula makan sebaik sahaja anda memberi mereka sesuatu yang mereka suka. Anda boleh cuba memberi mereka beberapa hidangan kegemaran mereka. Jika ini tidak berfungsi, mereka mungkin sakit.
Untuk memudahkan haiwan kesayangan anda berselera, boleh mula dengan memberi makan nasi dengan ayam ayam yang dimasak.
Terutama ketika anjing anda sakit, anda tidak boleh memaksa mereka untuk makan jika ia membuatnya mual. Jika ia datang ke titik yang berbahaya, doktor haiwan anda akan dapat memberi mereka titisan atau tiupan makan. Produk seperti gel kalori tinggi Tomlyn’s Nutristat boleh menjadi alternatif sementara.
Selepas keengganan awal anjing anda telah berlalu, anda boleh memindahkannya ke pemakanan biasa. Sekiranya anda memberi makan ayam, nasi atau gel anda seperti Nutristat, anda boleh menukar diet mereka dengan perlahan-lahan memperkenalkan makanan kering biasa mereka makan. Mula dengan memberi mereka satu perempat daripada makanan biasa mereka dan tiga perempat daripada gel dll. Secara beransur-ansur meningkat nisbah makanan tetap sehingga mereka kembali kepada diet lama mereka.
Meletakkan mereka pada diet makanan anjing berkualiti tinggi adalah langkah penting dalam pemulihan mereka. Anda harus sedar bahawa makanan anjing yang berkualiti rendah lebih cenderung memberi gangguan pencernaan anjing anda yang akan menghalang mereka daripada makan. Anda akan terkejut dengan berapa banyak masalah yang dapat diselesaikan dengan mengubah produk yang anda berikan kepada mereka.