Pengalaman dengan haiwan peliharaan

Pengalaman Pertama: memperkenalkan rumah baru

Sebaik sahaja anda telah menerima pembawa atau peti anda, letakkan di tempat yang mudah diakses dan seberapa dekat dengan tempat haiwan kesayangan anda . Luangkan waktu untuk memperkenalkan peti atau pembawa. Pastikan semua peralatan disediakan; zippers membuka dan menutup dan hanya menggunakan bahagian bawah peti.

Luangkan masa setiap hari untuk menggalakkan haiwan kesayangan anda untuk meneroka dalam pembawa atau peti. Memberi makanan kepada mereka di sana jika bilik membenarkan. Galakkan mereka untuk tidur di dalam pengangkut atau peti mereka dengan meletakkan tempat tidur mereka di dalamnya jika ruangan membenarkan. Ingatlah bahawa mengendalikan anjing atau kucing anda untuk perjalanan melibatkan memberi mereka tingkah laku yang baik, jadi perhatian pada setiap langkah adalah sangat penting untuk berjaya.

Jangan terpedaya jika haiwan kesayangan anda perlahan dibawa ke rumah barunya. Ingat bahawa haiwan peliharaan anda juga belajar dari bahasa tubuh anda. Tenanglah dan cuba pelbagai cara untuk menggalakkan mereka tinggal di dalam peti.

Apabila tahap keselesaan dicapai, letakkan bahagian atas peti dan pintu, tetapi biarkan pintu terbuka. Perhatikan jika kesanggupan mereka berubah. Lebih banyak masa dan perhatian mungkin diperlukan pada ketika ini.

Pengalaman Kedua: menutup pintu

Sebaik sahaja anjing atau kucing anda selesa dalam pembawa atau peti, tutupnya semasa haiwan kesayangan anda berada di dalamnya; Walau bagaimanapun, tinggal bersama mereka dan memberi galakan secara lisan. Langkah ini perlu dilakukan beberapa kali untuk tempoh yang lebih lama. Sekiranya objek haiwan kesayangan anda apabila pintu ditutup, pastikan ia dibuka untuk seketika sebelum menutupnya.

Pengalaman Ketiga: rumah sahaja

Seterusnya, alihkan mereka ke tempat yang tidak dapat dilihat oleh anda. Sekali lagi, lakukan ini untuk jangka pendek pada awalnya, kemudian tempoh yang lebih lama dan selalu, apabila kembali, ganjaran mereka untuk tingkah laku mereka yang baik dengan makanan.

Pengalaman keempat: memperkenalkan kereta

Kini sudah tiba masanya untuk memperkenalkan kereta. Sama ada anda terbang atau memandu, anda mungkin akan memulakan perjalanan anda di dalam kereta. Adalah lebih baik untuk memiliki haiwan kesayangan anda di dalam pembawa sebelum meninggalkan rumah, tetapi mungkin tidak mungkin untuk anjing yang lebih besar.

Jika anda mendengar bantahan pada langkah ini pada kali pertama, jangan memulakan kereta. Hanya masukkan mereka, tunggu selama 5 atau 10 minit dengan mereka, bawa mereka kembali ke rumah dan biarkan mereka keluar. Jika anda tidak merasakan tanda-tanda tekanan, mulakan kereta dan sama ada hanya membiarkan ia terbiar atau memandu di sekitar blok. Lawatan pendek, kemudian perjalanan lebih lama. Setiap kali, ingat untuk membalas tingkah laku yang baik dan jangan sekali-kali menghukum tingkah laku buruk.

Pengalaman Kelima: pergi ke tempat yang menyeronokkan

Langkah seterusnya ialah membawa anjing atau kucing ke tempat yang menyeronokkan: taman anjing, kedai haiwan kesayangan atau rumah kawan atau saudara yang mesra haiwan kesayangan.

Langkah ini mungkin agak sukar dengan kucing, jadi anda mungkin mahu membawa mereka ke restoran mesra haiwan kesayangan atau di mana saja kucing anda boleh tinggal bersama anda semasa dalam pembawa. Lebih banyak haiwan kesayangan anda dikeluarkan dari persekitaran mereka, lebih baik. Lagipun, matlamatnya adalah untuk membina pengalaman untuk mereka, bukan?

Pengalaman keenam: memegang kargo

Jika haiwan kesayangan anda terbang dalam memegang kargo kapal terbang, sukar untuk mewujudkan persekitaran yang mereka akan masuk. Satu perkara yang boleh anda lakukan adalah meletakkannya di lokasi yang terang-terangan di rumah anda ketika berada di peti mereka untuk satu masa.

Juga, cubalah mengiringi mereka melalui basuh kereta di dalam peti mereka. Buat sementara waktu, memberi jaminan kepada mereka bahawa anda berada di sana dan melihat dengan teliti tindak balas mereka. Apabila anda merasakan mereka sudah bersedia, hantar mereka sendiri. Anda akan mempunyai kereta terbersih di bandar dan haiwan peliharaan anda akan mempunyai pengalaman lain untuk menarik perhatian.

Pengalaman Ketujuh: hari perjalanan

Jika anda telah melakukan pekerjaan yang baik dengan 5 atau 6 langkah pertama, maka hari perjalanan akan menjadi seperti perjalanan lain dan pengalaman yang anda buat untuk haiwan kesayangan anda akan menjadi apa yang mereka terima untuk jaminan. Sudah tentu, mereka perlu tahu bahawa anda akan menyertai semula mereka sebaik sahaja mereka menamatkan pengalaman baru mereka kerana anda telah melakukan setiap langkah.

Berjalan dengan haiwan kesayangan tidak perlu menjadi seperti tekanan kerana ia seolah-olah anda meluangkan masa untuk membiarkan anjing anda pergi. Ganjaran untuk anda berdua akan menjadi penting.