Panduan penjagaan arnab perliharaan

Adakah Arnab Sesuai untuk Anda?
Perkara pertama yang perlu dipertimbangkan sebelum anda mendapatkan arnab haiwan adalah mereka mempunyai jangka hayat yang panjang supaya bersiap sedia untuk menjaga jangka panjang. Arnab juga makhluk unik yang membentuk ikatan ketat dengan keluarga mereka, tetapi mereka juga mempunyai beberapa kebiasaan yang perlu anda ketahui. Mereka memerlukan beberapa penjagaan doktor rutin dari doktor haiwan kelinci yang baik dan tidak menjaga haiwan peliharaan yang rendah jika anda melakukan perkara yang betul. Sekiranya anda bersedia untuk semua kualiti dan keperluan arnab yang unik, anda akan dapat menikmati persahabatan yang indah yang dapat mereka tawarkan.

Memilih Arnab yang Sihat
Penampilan yang agak cepat di arnab haiwan potensial anda akan membantu anda memilah jika ada tanda-tanda penyakit atau isu-isu lain yang jelas. Walaupun tiada jaminan, mengelakkan arnab yang mempunyai tanda-tanda masalah kesihatan yang biasa dapat menjimatkan banyak rasa sakit pada masa akan datang. Dengan melihat arnab yang anda sedang mempertimbangkan, anda juga mendapat peluang untuk melihat keperibadian arnab.
Juga, jika anda telah memutuskan untuk menambah arnab kepada keluarga, sangat disyorkan anda memulakan dengan melihat perlindungan tempat tinggal atau arnab tempatan anda. Terdapat banyak arnab yang memerlukan peluang kedua di rumah selama-lamanya.

Pilihan sangka arnab
Memilih jenis sangkar yang betul untuk arnab anda adalah sangat penting. Sangkar yang cukup luas, mudah dibersihkan, dan mudah untuk arnab masuk dan keluar akan membuat perkongsian rumah anda dengan arnab jauh lebih baik. Sangkar yang cukup besar adalah penting untuk kesejahteraan arnab haiwan kesayangan anda, tetapi ia juga tidak menggantikan senaman yang cukup dan masa sosial dari sangkar. Tempat tidur dan sampah juga merupakan pilihan penting untuk dibuat sebagai kos dan kemudahan pembersihan akan menjadi kebimbangan anda dari masa ke masa.

Memberi makan kepada arnab perliharaan
Malah pellet kelinci berkualiti terbaik tidak mencukupi sendiri sebagai diet untuk arnab haiwan kesayangan. Banyak jerami segar sangat penting dalam diet arnab, seperti sayur-sayuran segar dan sayur-sayuran. Diet yang betul adalah penting untuk menjaga kelinci haiwan sihat. Dapatkan sudu pada pemakanan arnab anda yang seimbang dan diet serat yang tinggi.

Mainan untuk Arnab
Arnab suka bermain, aktif, dan ingin tahu, dan mereka memerlukan pelbagai mainan yang baik untuk memastikan mereka sibuk (dan keluar dari masalah). Mainan juga penting untuk kesihatan mental arnab dan memberi peluang kepada anda untuk ikatan dengan arnab anda.

Latihan dan Kelakuan Arnab
Arnab agak mudah dilatih, tetapi ia mungkin mengambil sedikit kesabaran, terutamanya apabila ia melibatkan latihan sampah dan mengalihkan tingkah laku yang semula jadi seperti mengunyah dan menggali. Luangkan masa untuk belajar bagaimana memahami arnab anda dan beritahu arnab-rumah anda, dan anda berdua akan menjadi lebih bahagia!

Memangkas Arnab
Arnab pengantin adalah penting untuk semua pengusaha kelinci menjadi pandai. Ketahui mengapa memberus gigi secara berkala adalah satu keharusan, mandi keluar, dan rendah pada kuku.

Kesihatan Arnab
Kesihatan arnab anda sangat penting, dan doktor haiwan arnab anda (mencari salah satu daripada anda) akan memainkan peranan yang besar dalam memastikan kelinci anda sihat. Pengayaman atau pemusnahan, pemakanan, senaman dan pengayaan yang betul, dan pemeriksaan rutin adalah penting untuk membantu arnab hidup panjang dan sihat.