Mengapa Anjing Mengunyah Kaki mereka

Oleh kerana anjing tidak dapat memberitahu kami apabila ada yang mengganggu mereka atau mereka tidak merasa sihat, kami perlu memikirkan diri sendiri dengan memerhati apa yang mereka lakukan. Kadang kala kita melihat mereka melakukan perkara-perkara tertentu, kita mengabaikan tingkah laku mereka selagi mereka tidak mendapat masalah. Walau bagaimanapun, anjing melakukan sesuatu untuk alasan dan walaupun mengunyah kaki mereka mungkin tidak perlu dibimbangkan, mungkin ada sebab perubatan atau kebosanan yang mudah.
Arthritis atau sejenis kesakitan yang lain boleh menyebabkan ketidakselesaan yang cukup untuk seekor anjing yang dia cuba melegakannya dengan menjilat atau mengunyah kakinya. Pad kaki anjing tidak kebal terhadap memetik batu, duri atau objek asing lain yang mereka jalankan. Mereka boleh memotong pad mereka sambil mengintai di belakang rumah atau bermain di taman anjing, dan jalan kaki atau jalan raya yang panas boleh membakar pad mereka. Salji, garam dan ais jalan boleh membina antara pad mereka pada musim sejuk. Apabila rambut di antara bantalan sesetengah baka menjadi terlalu lama, seekor anjing mungkin menggigit kaki mereka jika batu atau perengsa lain menjadi kusut di rambut. Ketulan boleh membentuk di antara jari kaki mereka. Alahan kepada pembersih yang anda gunakan di lantai, halaman atau taman bunga anda boleh menyebabkan anjing bertindak balas dengan mengunyah kakinya. Ia mungkin dia alah kepada makanannya, permaidani di rumah atau permaidani yang dia letakkan. Anjing akan mengunyah kakinya kerana semua sebab di atas.

Jenis kudis yang dipanggil Demodicosis mange adalah hama mikroskopik yang menjejaskan satu atau lebih kaki anjing, dan ia adalah penyakit kulit biasa pada anjing. Jangkitan yis dan alahan kutu juga akan menyebabkan seekor anjing mengunyah kakinya. Oleh itu, perkara pertama yang perlu anda lakukan jika anjing anda sentiasa mengunyah di kaki beliau adalah memintanya memeriksa doktor haiwan untuk memastikan mengunyahnya bukan keadaan perubatan.
Satu lagi sebab mengapa seekor anjing boleh mengunyah di kakinya adalah kerana tingkah laku kompulsif yang obsesif. Anjing boleh membangunkan Canine Compulsive Disorder, yang disebabkan oleh kebimbangan, tekanan, atau kebosanan. Seorang kelakuan haiwan yang disahkan oleh lembaga, menganggarkan bahawa di kalangan populasi anjing, hanya 2% daripada anjing yang mempunyai penyakit anjing tisu kompulsif. Gangguan ini bukanlah masalah neurologi, ia adalah kelakuan tingkah laku yang boleh diubah suai dengan ubat-ubatan dan mengubah tingkah laku anjing. Seorang tingkah laku haiwan berkelayakan atau tingkah laku veterinar dapat membantu anda dalam mengubah anjing anda tingkah laku jika anda tidak pasti bagaimana untuk menangani masalah itu sendiri.
Anjing yang bosan juga akan mengunyah kakinya, yang bermaksud anda hanya perlu memastikan anjing anda mendapat banyak senaman dan memberi dia rangsangan yang akan menggunakan tubuhnya dan minda. Melangkah berjalan kaki, membawa dia ke taman anjing tempatan atau menyertai kelab anjing dan mengambil bahagian dalam aktiviti yang anda nikmati dan anjing anda lakukan adalah cara yang baik untuk membuatnya tidak bosan di rumah.
Pengajaran arahan asas adalah satu lagi cara yang baik untuk membantu merangsang fikirannya. Pastikan untuk menyediakannya dengan mainan yang selamat dia boleh mengunyah dan bermain dengannya, sama ada dia sendiri di rumah atau duduk bersama anda pada waktu petang.
Adalah penting untuk menjaga kaki anjing anda. Anjing yang sentiasa mengunyah atau menjilat kakinya mengalami risiko jangkitan bakteria jika dia mengunyah atau mengunyah bakat kakinya. Sekali menggigit di atas kakinya untuk melegakan gatal atau menarik sesuatu keluar dari jari-jari tangannya adalah normal dan tidak perlu dibimbangkan. Ia menjadi masalah apabila dia mengunyah kakinya setiap kali anda melihatnya.
Semak kaki anjing anda selepas berjalan. Adalah idea yang baik untuk membersihkannya dengan kain lembap untuk menghilangkan sebarang bahan kimia dari antara bantalan kaki dan jari kaki. Burr, batu, potongan kecil rumput atau ranting boleh dijadikan di antara jari kaki mereka dan boleh menyebabkan ketidakselesaan. Pastikan kaki mereka tidak kering, berkeringat, merah, bengkak atau potong dan tidak ada benjolan yang mencurigakan di antara jari kaki. Mengunyah berlebihan yang meninggalkan tempat-tempat mentah atau sakit adalah menandakan anjing anda cuba memberitahu anda sesuatu. Beri perhatian kepada mengunyah anjing anda untuk membantu menjaga dia.