Makanan manusia yang boleh dimakan kucing

Anda Boleh Kongsi, Kadang-kadang
Kebanyakan makanan kucing anda harus menjadi makanan kucing yang lengkap, tetapi anda boleh memberi dia hidangan dari piring anda sekali-sekala. Anda hanya perlu tahu bagaimana untuk memilih snek kucing yang mengandungi dengan nutrien yang diperlukannya.
Daging
Kucing adalah pemakan daging, sederhana dan mudah. Mereka perlu mempunyai protein dari daging untuk jantung yang kuat, penglihatan yang baik, dan sistem pembiakan yang sihat. Daging masak, ayam, ayam belanda, dan sedikit daging deli tanpa lemak adalah cara yang baik untuk memberikannya. Makanan mentah atau manja boleh membuat kucing anda sakit. Sekiranya anda tidak memakannya, jangan berikannya kepada haiwan kesayangan anda.


Bijirin penuh
Oat mempunyai banyak protein setiap kalori, dan mereka mudah dibuat. Banyak makanan seperti jagung, dan polenta, tepung jagung yang kasar, mempunyai tekstur yang baik untuk mereka. Anda boleh mencuba beras perang, barli, dan buah gandum, tetapi anda mungkin perlu terlebih dahulu memukulnya. Kucing cenderung menyukai bijirin yang lebih kecil seperti bijirin. Hanya pastikan setiap butiran yang anda berikan dimasak supaya kucing anda dapat mencerna mereka sepenuhnya. Seluruh roti gandum adalah OK juga.
Ikan
Ikan mempunyai banyak asid lemak omega-3, yang membantu mata kucing anda tetap tajam serta membantu penyakit buah pinggang, dan gangguan jantung. Ikan dalam tin atau masak adalah baik untuk merawat. Tetapi jangan berkongsi makanan sushi anda – ikan mentah bukan idea yang baik.
Telur
Telur merupakan sumber protein super yang lain untuk kucing anda. Tetapi pastikan mereka dimasak. Seperti daging dan ikan mentah, telur mentah boleh membahayakan kucing anda.
Sayuran
Bukan semua kucing seperti sayur-sayuran, dan bahkan kurang seperti buah-buahan (kucing tidak dapat merasakan rasa manis). Tetapi mereka adalah sumber vitamin yang kaya, dan penuh dengan serat dan air untuk membantu pencernaan. Cuba timun atau cantaloupe segar, broccoli kukus, atau asparagus. Tetapi anda mungkin boleh cuba burger vegetarian – sememangnya – hanya berhati-hati patty tidak termasuk bawang atau bawang putih.
Keju
Keju adalah makanan ringan protein tinggi yang baik untuk kucing anda dalam jumlah kecil. Tetapi protein dalam keju kurang “lengkap” daripada jenis daging, ikan, dan telur. Juga, perut kucing tidak boleh mengendalikan tenusu, jadi pergi mudah pada merawat keju, dan melangkau piring susu.

Makanan yang tidak diperlukan oleh kucing
Keluarkan makanan ini apabila berkongsi makanan ringan anda. Mereka toksik kepada kucing:
• Coklat
• Anggur dan kismis
• Bawang dan bawang putih
•Kacang macadamia
• Doh roti
• Alkohol
• Xylitol, pemanis tiruan yang terdapat dalam gula-gula dan gula-gula tanpa gula
Jangan cuba makanan seperti yang tersebut di atas kepada kucing anda. Simpan makanan yang tidak sesuai untuk kucing dan elakkan di makan oleh kucing anda.


Mengira semua kalori
Kitty hanya perlu mendapatkan “tambahan” sekali-sekala. Makanan tetapnya haruslah makanan kucing yang berkualiti tinggi. Sekiranya anda memberikan makanan yang dimaksudkan untuk orang-orang, berbincanglah dengan doktor anda tentang apa dan berapa kerap anda perlu menambah makanannya. Berlebihan boleh membawa kepada kucing yang berlebihan berat badan dan masalah kesihatan.
Secara kesimpulannya, kucing anda yang sangat disaayangi itu tentulah diharapkan hidup dengan sihat dan selamat. Berkongsi makanan dengan kucing anda memang banayak menarik, tetapi perhatikanlah makanan yang diberi kepada kucing anda supaya memastikan mereka sentiasa cergas dan sihat.