Kenapa Kucing saya merenung saya

Adakah anda pernah bangun dan mendapati kucing anda berbaring di dada anda, merenung terus ke mata anda?  Apa pemikiran kucing anda?
Anda telah membaca bahawa hubungan mata langsung di dunia kucing dianggap ancaman, jadi anda mungkin tertanya-tanya, “Apa yang saya lakukan?”
Jawapannya mungkin tiada apa-apa. Terdapat beberapa senario yang berbeza yang mungkin melibatkan kucing yang menatap anda-inilah caranya anda boleh membezakannya.

Menilai Bahasa Badan Cat Anda
Mata boleh menjadi tingkap kepada jiwa, tetapi sebelum anda terlalu bimbang bahawa kucing anda mungkin kejuruteraan kematian anda yang hampir pasti, ingat bahawa komunikasi kucing melibatkan lebih daripada sekadar hubungan mata. Langkah pertama anda adalah membaca bahasa badannya-sepanjang jalan dari mata ke hujung ekor.

Kucing gembira
Apabila anda mendapati kucing anda memandang anda, adakah dia berdiri tegak dengan pendirian tegar dengan ekornya? Cara di mana kucing anda sendiri boleh mengatakan banyak tentang bagaimana perasaan mereka.
Dua bahasa badan yang berbeza disertai dengan tatapan memberikan dua cerita yang berlainan. Sekiranya kucing anda menatap anda, berkelip perlahan-lahan semasa ia berada jauh dari wajah anda, tingkah laku kucing ini sebenarnya merupakan tanda kasih sayang.
Berkelip adalah gerakan mesra, jadi kami dengan selamat boleh menganggap bahawa apabila digabungkan dengan bahasa badan yang longgar, santai, kucing memberitahu anda bahawa dia ingin menjadi dekat dengan anda dan menghabiskan masa dengan anda.
Atau, ini mungkin cara dia bangunkan awak. Sama ada dia mahu sarapannya segera atau mahu anda bangun , bahasa badan ini mesra dan bermakna dia hanya mahu perhatian anda.

Kucing Marah
Bahasa badan yang longgar dan santai tidak dilihat dalam kucing yang akan menyerang. Kucing yang kecewa akan menunjukkan tanda-tanda keceriaan, seperti dilatasi murid, telinga beralih ke sisi, badan yang lebih keras dan ekor yang bergolak yang bertiup ke sisi.
Bahasa badan itu, sebagai tambahan kepada hubungan mata langsung, pastinya potensi ancaman dan isyarat bahawa kucing anda memerlukan ruang. Dalam kes ini, perkara terbaik untuk dilakukan adalah mengelakkan mata anda, mengalih perhatian kucing anda dan mengalihkan perhatiannya kepada aktiviti lain untuk menambahkan ruang antara anda dan kucing anda.
Anda boleh membuat sedikit bunyi mengetuk di meja anda atau melemparkan sekeping kertas atau pena di seluruh ruangan untuk kucing anda.
Sama ada atau tidak kucing anda bermain dalam permainan, ia membantu memecahkan hubungan mata dan meredakan ketegangan. Apabila kucing anda kelihatan lebih tenang, melibatkan diri dalam aktiviti yang dia suka, seperti mengejar mainan tiang memancing atau memukul di sekitar mainan kucingnya yang berkerut.

Kucing takut
Sekiranya kucing anda menatap anda dan dia berkerut dengan ekornya yang terselip di bawah tubuhnya, atau jika dia bersembunyi di belakang perabot, inilah tanda kucing anda takut.
Apapun yang anda lakukan secara tidak sengaja, seperti melompat dan bersorak apabila pasukan bola sepak anda menjaringkan gol atau tidak sengaja tersandung dan menjatuhkan barang, anda telah menyerang kucing anda. Kadang-kadang ia boleh menjadi bunyi yang kucing anda mendengar di luar rumah anda.
Dalam fikirannya, dia mengawasi bahaya. Dia akan menatap sesiapa sahaja yang paling dekat, membuat bunyi kuat atau bergerak. Ini adalah masa yang baik untuk mengambil beberapa nafas meditasi yang mendalam untuk menenangkan diri anda.
Walaupun mengekalkan jarak yang baik untuk tidak menakutkan kucing anda dengan lebih lanjut, ambil beberapa makanan kucing yang lazat, dan melemparkan mereka ke arah kucing anda.
Sekiranya dia seorang peminat yang hebat, ia akan menjadi sangat sukar baginya untuk kekal takut dan makan barang kegemarannya. Anda juga boleh cuba meletakkan mereka yang merawat dalam mainan interaktif kucing atau pusat makan. Langkah berikan makanan akan membantu menkuranagkan ketakutan kepadanya.
Bagaimana Kucing Belajar Dapatkan Perhatian Anda
Kucing boleh menjadi sangat pintar apabila mempelajari cara untuk merebut perhatian pemiliknya. Dari segi lantunan bersuara dengan tatapan kucing yang lebih halus.
Sesetengah kucing telah belajar, seperti beberapa anjing yang ada, duduk di hadapan pemiliknya dan menatap untuk mendapatkan pemilik mereka untuk memberi makan atau bermain dengan mereka.
Menatap mungkin kasar dalam masyarakat manusia, tetapi di dunia haiwan, ia menyampaikan banyak mesej yang berbeza. Ketahui apa yang dikatakan kucing anda kepada anda untuk menguatkan ikatan anda dengan kucing anda.