Haiwan Peliharaan Baik Untuk Anda

Haiwan Peliharaan Baik Untuk Anda!
Beberapa tahun yang lalu, saya sedang berbual dengan lelaki di kereta api. ‘Tahukah anda bahawa haiwan peliharaan baik untuk anda?’, Saya bertanya kepadanya. Saya terus menerangkan faedah menjaga haiwan kesayangan. Saya menerangkan bagaimana betapa lebih mudah untuk pergi berjalan-jalan yang sihat jika anjing berada di sebelah anda, dan bagaimana orang yang hidup bersendirian dapat mencari keselesaan dari syarikat binatang.


Lelaki itu mendengar selama beberapa saat, dan kemudian berkata ‘Anda tidak mempunyai sebarang bukti tentang manfaat ini. Saya tidak percaya anda. Sesetengah orang bodoh mungkin dapat menikmati syarikat makhluk yang lebih kecil seperti haiwan, tetapi bagi kebanyakan manusia yang rasional, haiwan di dalam rumah hanyalah gangguan ‘.
Saya memperdebatkan kes saya dengan penuh keyakinan seperti yang saya boleh, kerana saya mempunyai kepercayaan yang tulus dalam manfaat sepanjang hayat manusia yang berkongsi kehidupan dengan haiwan. Walau bagaimanapun, saya tidak dapat memujuk lelaki ini – dia menegaskan bahawa dia memerlukan fakta dan angka. Tanpa ini, saya hanya seorang jurujual yang berat sebelah, tanpa bahan sebenar untuk jualan saya.
Sejak itu, saya telah mencari bukti kukuh untuk menyokong hujah saya. Penyelidik telah mengkaji kesan haiwan peliharaan pada orang. Sekarang terdapat bukti yang besar yang mengesahkan, dengan menggunakan hasil yang signifikan secara statistik, bahawa haiwan kesayangan adalah baik untuk manusia. Sekiranya haiwan kesayangan adalah ubat baru, kini bukti yang cukup untuk mereka diberi lesen untuk ditetapkan oleh doktor!


Psikiatri yang menghadapi masalah dengan remaja yang terganggu. Dia tidak boleh membuat pesakitnya bercakap dengannya, dan tanpa komunikasi, dia tidak dapat menolongnya. Kemudian suatu hari, kanak-kanak itu tiba lebih awal untuk pelantikannya, dan anjing psikiater itu berada di dalam bilik. Pakar psikiatri terkejut apabila pesakitnya mula mengetuk anjing, dan pada masa yang sama bercakap dengannya. Psikiatri menggunakan anjingnya sebagai perantara. Dia dapat menggalakkan budak lelaki tersebut untuk menceritakan kisah hidupnya yang bermasalah, melalui soalan dan jawapan kepada anjing itu. Sejak kejadian itu, banyak kerja telah dilakukan oleh ahli psikiatri, menggunakan haiwan kesayangan untuk membantu orang-orang gangguan mental yang berkomunikasi.
Kajian baru-baru ini mengikuti kemajuan pesakit manusia yang menjalani pembedahan jantung utama. Ia didapati bahawa pesakit yang berkongsi hidup mereka dengan haiwan hidup lebih lama daripada mereka yang tidak menyimpan haiwan peliharaan. Kesan ini digunakan apabila orang memelihara kucing, dan juga anjing, jadi itu bukan semata-mata disebabkan latihan yang meningkat yang pemilik anjing mungkin menikmati. Alasan untuk kesannya tidak diketahui dengan pasti, tetapi garis bawahnya adalah bahawa haiwan peliharaan pasti membuat orang ini hidup lebih lama.


Satu lagi kajian menganalisis bagaimana haiwan kesayangan memelihara orang tua yang hidup bersendirian.Kajian itu mengukur berapa jam ‘pekerja penjaga yang dibayar’ diperlukan untuk setiap orang. Pada permulaan kajian, purata 40 jam seminggu bantuan manusia diperlukan setiap pesakit. Enam bulan selepas pesakit diberi haiwan kesayangan, jumlah masa penjagaan yang diperlukan telah dikurangkan kepada kira-kira sepuluh jam seminggu. Kajian kawalan yang berbeza telah dijalankan untuk memastikan hasilnya adalah tulen, dan penemuan ini secara konsisten dapat diulangi. Sekali lagi, tidak ada yang tahu mengapa haiwan membantu orang-orang ini begitu banyak. Fakta yang terbukti tetap bukan sahaja pesakit menikmati haiwan kesayangan mereka, tetapi haiwan itu adalah kos efektif, mengurangkan keperluan untuk bantuan berbiaya mahal.
Saya harap bertemu dengan lelaki itu di kereta api sekali lagi. Saya mempunyai bukti untuk menyokong hujah saya sekarang. Haiwan peliharaan baik untuk orang, dan itulah fakta.