Cara Penjagaan Haiwan Peliharaan Dalam Cuaca Panas

Panas yang berlebihan semasa bulan-bulan musim panas boleh menjadi terdedah kepada haiwan peliharaan, seperti kepada pemiliknya. Apabila suhu meningkat, terdapat banyak kemungkinan cara haiwan kesayangan anda mudah terluka – pastikan untuk melihat beberapa ancaman yang berpotensi dan menjaga haiwan kesayangan anda terhadap mereka.
Cara Penjagaan Haiwan Peliharaan dalam Cuaca Panas – Keselamatan Pertama

• berjalan semasa hari cuaca panas – ombak panas terpanas adalah pada waktu puncak jam. Jangan jalan dengan haiwan kesayangan anda untuk waktu pagi atau waktu petang, apabila cuaca lebih diterima. Walaupun ia akan menjadi baik untuk kesihatan anda juga. Tertapi lihat perilaku haiwan kesayangan anda. Jika dia berbaring di atas tanah yang sejuk, menyejukkan tubuhnya, maka itu bermakna ia sudah terlalu panas baginya untuk pergi ke luar.
• Berjalan di atas rumput – ia adalah permukaan yang lebih selesa untuk kaki lembut haiwan kesayangan anda daripada lantai yang panas. Untuk mengasingkan haba, anda boleh meletakkan haiwan kesayangan anda ke dalam kasut but. Sama seperti semasa musim sejuk, kasut akan berfungsi sebagai pengasingan untuk kaki dari sejuk, semasa musim panas yang panas mereka akan memberikan perlindungan terhadap suhu panas.
• Jangan biarkan mereka terkunci di dalam kereta – ia adalah satu masalah biasa di seluruh dunia dan ia hanya keluar dari soalan untuk meninggalkan haiwan kesayangan anda di dalam kereta apabila kenaikan haba. Pemanasan melampau di dalam kotak logam tertutup dengan mudah boleh mengakibatkan strok haba – sama ada meninggalkan haiwan kesayangan anda di rumah atau membawanya bersama anda pada setiap masa.
• Menyediakan air dan teduh – pastikan haiwan kesayangan anda sentiasa mempunyai akses kepada air sejuk dan teduh untuk bersembunyi dari panas. Jika itu tidak mungkin, bawa mereka ke dalam rumah, supaya mereka tetap cukup sejuk untuk mengawal suhu badan mereka sendiri. Lebih berhati-hati, menurut baka binatang peliharaan – anjing yang berlebihan berat badan atau kucing memerlukan lebih banyak air daripada biasa. Sama perselisihan dengan haiwan peliharaan dengan naungan gelap.
• Hubungi doktor haiwan apabila keadaan suhu cuaca terlalu tinggi – haiwan dalam kesusahan panas akan muntah, mereka berasa panas pada sentuhan dan kelihatan tidak bermaya atau ternganga. Bawa mereka ke tempat yang sejuk, mandi dengan air sejuk dan galakkan mereka minum. Anda mempunyai nombor doktor haiwan anda di tempat yang mudah, bukan?

Ular
Hari yang panas memberi peluang kepada anda untuk membiarkan haiwan kesayangan anda pergi bermain di luar kawasan rumah. Biar mereka menyalak sepanjang hari, cuba menarik perhatian anda untuk membebaskannya ke harian kebebasan. Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa terdapat perkara-perkara yang lebih teruk daripada bunyi yang berlebihan dari haiwan kesayangan anda, iaitu gigitan dari penambangan belukar itu. Haiwan peliharaan suka meneroka, terutama anjing dan kucing, sementara ular menyembunyikan pakar. Itulah gabungan yang buruk.
Sekiranya anda mempunyai halaman besar, atau anda menghabiskan banyak masa di luar rumah dengan haiwan kesayangan anda, terdapat risiko yang lebih besar untuk menemui salah satu daripadanya ular. Walaupun kebanyakan mereka tidak beracun, gigitan mereka masih gigitan. Bayangkan apa yang akan anda katakan kepada anak anda jika mereka melihat ular – pastikan anda mendapatkan idea itu terus ke kepala haiwan kesayangan anda juga. Biarkan ia pergi, biarkan haiwan liar sahaja – ia adalah persahabatan yang mustahil.