Cara menjaga Kucing

Bagaimana untuk menjaga kucing dan apa yang diperlukan kucing: bekalan makanan yang baik, tempat tidur yang selesa, tandas 24 jam, papan menggaru yang sesuai, penjagaan veterinar yang sangat baik.

  1. Tandas

Ia akan menjadi lebih mudah untuk anda dan untuk kucing, jika dalam jam pertama kedatangan ia dapat mengetahui barang-barangnya. Ia adalah sangat penting untuk menyediakan tandas, untuk “memperkenalkan” kepada kucing. Letakkan bahan yang dipilih di dalam tandas – bentonit disyorkan untuk anak kucing – dan letakkan kucing di dalamnya, biarkan ia mula mengenali rumah baru dari sana.

Akses mudah ke tandas sangat penting. Kucing secara naluriah mula menggali jadi jika anda memasang tandas tepat pada masanya anda tidak sepatutnya menghadapi masalah.

  1. Keselamatan

Anda perlu memastikan tingkap selamat. Terokai teres dan tempat lain kucing boleh melompat keluar dan menyakiti dirinya sendiri.

  1. Makanan

Jika ia adalah kucing kecil, anda boleh menggunakan sebotol air hangat untuk menenangkan makhluk kecil yang memanggil.

Kucing memerlukan lebih banyak protein dalam makanan mereka, terutama yang tumbuh. Sebagai contoh, makanan mereka mesti lebih kaya dengan beberapa asid amino. Itulah sebabnya mereka perlu diberikan makanan khas, bukan makanan buatan sendiri. Kami mengesyorkan makanan granul sesuai dengan usia dan keperluan kucing. Bagi tabiat mereka – sesetengah kucing makan dua kali sehari, tetapi kebanyakan mereka lebih suka mangkuk penuh yang sentiasa tersedia untuk keseronokan makan mereka. Mereka menyusu hingga sepuluh atau lima belas kali sehari. Berwaspada walaupun, beberapa kucing adalah gluttons.

  1. posisi menggaru

Untuk memelihara perabot anda, kami nasihatkan mendapatkan papan menggaru. Anda boleh membelinya dari kedai khas atau anda boleh menjadikannya sendiri. Anda juga boleh mendapatkan “kucing kucing” yang merangsang naluri kucing untuk bermain.

  1. Rawat Untuk Parasit

Ia amat penting untuk merawat kucing anda untuk parasit secara dalaman dan luaran. Parasit dalaman adalah masalah untuk kucing dan juga untuk pemiliknya. Yang paling biasa adalah cacing rata dan bulat, cacing cacing dan cacing usus yang hidup di dalam perut dan usus. Keseluruhan perkembangan cacing itu terdiri daripada kitaran kompleks di mana manusia adalah tuan rumah peralihan.

Tempoh proses ini memerlukan antara tiga hingga empat minggu dan itulah sebabnya penting untuk merawat kucing anda secara bulanan menggunakan ubat gabungan terhadap cacing usus dan cacing pita. Hanya rawatan biasa dengan pil tersebut boleh menjamin bahawa anjing atau kucing anda tidak mengeluarkan telur parasit, yang berbahaya bagi kami. Anak kucing mengeluarkan sejumlah besar telur sehingga mereka mesti dirawat ketika mereka masih berusia dua minggu. Sekiranya terdapat parasit dalam kencing, rawatan mesti diulang selepas tempoh empat belas hari.

Rawatan luaran terhadap parasit boleh dilakukan menggunakan serbuk, semburan, tali leher khusus tetapi kami mencadangkan Spot on treatment, yang sudah ada di pasar kami oleh pengeluar yang berbeza. Ini adalah pipet dengan cairan yang dituangkan pada bulu haiwan. Mereka berjaya melindungi terhadap kutu, nyamuk. Mereka sangat sesuai untuk pemilik yang sering mandi haiwan kesayangan mereka.

Cara Melawat Kucing: Vaksin

  • Vaksin pertama – 7 – 8 minggu;
  • Vaksin kedua – berusia 12 minggu.

Sekiranya kucing kesayangan awak umur lebihi 20 minggu, suntikan dibuat sekali setahun selepas rawatan dalaman terhadap parasit seperti ulat cacing dan cacing usus.

Vaksin diberi tujuan untuk menlindungi kucing supaya dapat melawan bakteria-bakteria yang menjangkiti.