Cara Mengajar Kucing Anda untuk bersikap baik

Kucing mempunyai reputasi untuk kemerdekaan anda boleh melatih mereka mungkin menimbulkan lebih banyak hiburan daripada kepercayaan. Apabila anda memulakan meranjang bagaimana mengajar kucing anda bersikap bagus, ada satu perkara yang paling penting untuk diingat – ambil masa anda. Jangan berharap dia akan berubah sepenuhnya ke fesyen anda. Gam yang mengikat semua ramuan formula kucing yang tenang adalah kesabaran.


Cara Mengajar Kucing Tidak Menggigit

Walaupun anak kucing masih bersama rakan sebaya mereka, salah satu pelajaran pertama yang mereka perolehi ialah cara untuk bermain dengan selamat. Anak kucing belajar bagaimana mengehadkan gigitan mereka dan mengelakkan kecederaan – jika seorang individu melampauinya, dia mendapat sambutan negatif daripada rakan-rakan mereka. Persoalannya, bagaimana untuk meniru reaksi-reaksi tersebut dengan kucing yang baru mula membina tabiatnya?
Cara terbaik untuk mengajar kucing anda untuk tidak menggigit, seperti yang selalu ada, adalah untuk meniru sesi permainan yang sama seolah-olah kucing masih mempunyai rakan sebiliknya. Jangan sekali-kali mengajarnya menggigit anda atau membuatnya terlalu sengit. Cara yang betul untuk menghentikan perjuangan kucing adalah apabila kucing menjadi sangat teruja dan mula menunjukkan gigi dan menggunakan cakarnya. Pergerakan anda di sini adalah untuk memberikan permainan itu ke bawah atau sepenuhnya mengabaikan kucing anda sehingga ia menenangkan. Berurusan dengan gigitan dan calar walaupun lebih keras – hentikan segera mainan dan jangan menyambung semula sama sekali. Kucing adalah makhluk yang sangat pintar dan tidak lama lagi dia akan memikirkan kesilapan mereka sendiri yang membawa anda untuk menamatkan aktiviti mereka yang paling disukai.

Terdapat satu lagi perkara yang perlu diingat – anda tidak dapat mengacaukan alam semula jadi. Kucing telah dan akan sentiasa menjadi pemangsa. Oleh itu, anda harus memikirkan cara untuk mengarahkan perhatiannya kepada sesuatu yang lain. Mainan adalah matlamat yang sempurna, tetapi pastikan bahawa mereka akan menjaga perhatiannya setiap saat. Bertaburan di sekeliling lantai mereka tidak mewakili banyak cabaran – mengambil permainan ke peringkat seterusnya dengan tali panjang, mainan yang diikat di atasnya, dan tariknya ke seluruh rumah. Mengejar-gejar adalah apa yang kucing anda perlu mendapatkan kepentingannya dirangsang pada setiap masa


Cara Mengajar Cat “jangan”
Pastikan untuk menggalakkan tabiat kucing anda sebelum mereka terlalu serius. Bunyi yang tajam dan mudah diingat adalah perkataan “jangan”. Walau bagaimanapun, kucing anda harus terlebih dahulu belajar bahawa ia membawa isyarat negatif dan mengaitkannya dengan tindakan yang dilarang. Hanya menembak ratusan “jangan” di seluruh rumah tidak akan membangkitkan perasaan kucing anda. Tunjukkan kepadanya tanda yang jelas untuk memahami maksud “jangan”. Cara yang pasti untuk menjadi pemilik haiwan peliharaan yang mengagumkan.
Mari bayangkan situasi yang sangat mungkin di mana anak kucing anda tidak baik pada tekstil sofa rapuh. Katakanlah “jangan” dengan jelas, pegang kucing di bahagian belakang lehernya, seolah-olah anda adalah ibunya dan berhati-hati menggoncangnya dan mengulangi “jangan”. Berhenti dan ubah kedudukan kucing anda ke tempat lain. Jika anda tidak mempunyai berus – anda lebih baik membeli satu, kerana menggaru adalah aktiviti semulajadi untuk kucing dan dia tidak akan berhenti pada bila-bila masa. Pastikan anda berhenti dengan perlahan-lahan seandainya setiap kelakuan yang tidak diingini – jangan berputus asa – anda boleh memenangi pertempuran.