Cara Memperkenalkan Bayi Baru untuk haiwan peliharaan Anda

Bayi baru dan keseronokan yang dibawa ke dalam hidup anda juga membawa pergolakan kepada isi rumah anda. Terdapat beberapa bulan persiapan, banyak barangan baru yang dibawa masuk, dan kemungkinan besar kurang perhatian terhadap haiwan kesayangan anda. Untuk memastikan keamanan apabila bayi baru anda pulang ke rumah, penting untuk memperkenalkan bayi dengan baik ke dalam haiwan kesayangan anda dan memasukkan haiwan kesayangan secepat mungkin.

Haiwan peliharaan sering dianggap dan diperlakukan sebagai bayi keluarga. Apabila bayi baru tiba, haiwan kesayangan anda dapat melihatnya sebagai pesaing untuk perhatian anda. Untuk mendapatkan haiwan peliharaan anda digunakan untuk bayi sebelum anak kecil itu tiba, anda boleh melakukan pengintegrasian barang-barang bayi di dalam rumah.

  • Sediakan plan dan kawasan bermain, dan bekerjasama dengan haiwan kesayangan anda untuk melatihnya untuk tidak membuat dirinya di rumah di tempat-tempat ini. Biarkan haiwan kesayangan menghidu dan menjelajah barang-barang baru, dan kemudian segera buangnya. Ia mungkin mengambil masa beberapa minggu untuk melatih haiwan kesayangan anda tentang kawasan ini, jadi bermula beberapa bulan sebelum bayi tiba adalah idea yang baik.
  • Biar haiwan kesayangan anda melawat nurseri dan mencium semua perkara baru di rumahnya. Ini akan membolehkan dia menjadi biasa dengan bau dan kehadiran barang-barang baru.
  • Beli anak patung bayi, dan jika anda dapat mencari orang yang menangis atau bergerak yang lebih baik. Berlatih di rumah dengan anak patung bayi ini, membiarkan anjing atau kucing melihat pergerakan itu dan mendengar tangisan. Ini akan membuatkan haiwan kesayangan anda digunakan untuk melihat anda membawa item bergerak yang bising di sekitar supaya apabila bayi tiba, bunyi dan pergerakan tidak akan menakutkan mereka atau membuat mereka gugup. Juga pertimbangkan kecenderungan kucing untuk mengarahkan perkara-perkara yang bergerak, dan melatih kucing anda untuk tidak bermain dengan anak patung itu.Walaupun dengan semua penyediaan ini anda masih perlu membiarkan haiwan kesayangan anda memeriksa bayi apabila anda membawanya ke rumah. Pegang bayi itu dan dapatkan ahli keluarga lain memegang haiwan kesayangan anda untuk membenarkan ia lembut dan bau bayi. Elakkan membiarkan haiwan kesayangan anda masuk ke wajah bayi tetapi jangan kuat atau gugup. Haiwan peliharaan mengambil emosi anda dan jika haiwan anda merasakan bahawa anda berada di tepi, dia akan mengaitkannya dengan bayi dan boleh menjadi pelindung.

Jangan tinggalkan haiwan kesayangan anda dengan bayi anda tanpa pengawasan, tetapi teruskan supaya haiwan kesayangan itu berada di dekat anda ketika merawat bayi. Ini akan memberi jaminan kepada haiwan kesayangan anda bahawa dia masih sebahagian daripada keluarga.

Saya mempunyai kucing apabila anak sulung saya dilahirkan, dan ahli keluarga menegur saya tentang kucing di rumah dengan bayi yang baru lahir. Tetapi kucing saya jatuh cinta dengan bayi; Perkara yang paling mustahak yang saya hadapi adalah berjuang untuk menjaga kucing tidak berkerut dengannya ketika dia melangkah di kawasan permainan. Dia tidak mempunyai minat pada pemain mainan itu sehingga dia tidur, maka dia ingin tidur di kakinya, sama seperti yang dilakukannya pada saya. Dia telah mengadopsi dia sebagai haiwan kesayangannya. Setiap haiwan peliharaan berbeza dan masing-masing mempunyai keperibadian mereka sendiri.

Sekiranya anda mempunyai haiwan peliharaan yang tidak menyesuaikan diri dengan bayi atau dengan cara yang agresif terhadap bayi, anda harus mengeluarkannya dari kawasan tersebut. Ini tidak bermakna anda perlu mencari rumah lain untuk haiwan kesayangan anda, sehingga bayi anda lebih tua anda mungkin perlu menggunakan peti atau pintu untuk memastikan kedua-duanya dipisahkan.

Tidak kira bagaimana anda mengendalikan integrasi bayi ke rumah haiwan kesayangan anda, haiwan kesayangan anda memerlukan perhatian dan pujian satu-satu untuk menjadi teman baik. Walaupun itu mungkin kelihatan banyak dari ibu bapa yang baru, hanya pertimbangkan haiwan kesayangan anda untuk menjadi saudara yang lebih tua dan merawatnya dengan cara yang sama seperti anak anda berurusan dengan penarik perhatian baru di rumah.