Cara Memandikan Anjing Anda

Cara memandikan anjing anda


Seperti yang kita semua suka untuk kawan-kawan berbulu kita berbau segar dan bersih, sampai ke tahap itu tidak terlalu mudah. Anjing jarang teruja untuk melompat ke dalam tab mandi untuk gosok yang baik. Anjing yang takut mandi akan lebih baik dikendalikan oleh penjaga profesional atau pejabat veterinar anda. Tetapi jika anda memutuskan untuk masuk, inilah beberapa cara yang berguna.
Memastikan anda bersedia
Pastikan anda memakai pakaian yang anda okay dengan basah dan kotor (dan berbulu). Pindahkan semua bahan dandanan anda ke dalam syampu bilik mandi (minta doktor haiwan anda untuk cadangan khusus untuk anjing anda), perapi (satu keperluan untuk mantel yang lebih panjang yang perlu disikat), berus, minyak mineral (untuk mata), bola kapas (untuk telinga ), sekurang-kurangnya dua tuala penyerap yang besar dan, yang paling penting, ganjaran. Lay tikar yang tidak tergelincir di dalam tab mandi untuk membantu anjing mengekalkan kedudukannya. Sekiranya anda tidak mempunyai pancuran mandian yang boleh ditanggalkan, mangkuk atau cawan yang besar membantu dalam membilas.

Kesedian
Memotong kuku haiwan kesayangan anda sebelum masa mandi bukan sahaja memberikan anjing anda lebih baik, ia juga akan membantu melindungi kulit anda sekiranya dia cuba untuk berlawan. Sekarang, bawalah anjing itu ke bilik mandi dan tutup pintu. Beri pujian dan merawat untuk membuatnya selesa di bilik mandi sebelum anda cuba untuk membawanya masuk ke dalam tab mandi. Sekiranya anda mampu, perlahan-lahan meletakkan bola kapas di setiap telinga dapat membantu mengalirkan air – pastikan anda mengeluarkannya apabila anda selesai! Juga, untuk membantu menjaga syampu daripada menjengkelkan matanya, anda boleh meletakkan setitik minyak mineral dalam setiap satu.


Menyediakan air sabun
Anjing tidak mungkin masuk ke dalam tab dengan rela. Untuk anjing yang lebih besar, orang yang kedua untuk membantu anda mendapatkan Fido ke dalam mandi boleh membantu mengelakkan pukulan belakang anda. Pastikan air tidak terlalu panas atau terlalu sejuk. Biarkan anjing anda mendengar dan kemudian merasakan air sebelum perlahan-lahan ke hadapan dengan mandi. Mula mencuci bahu anjing anda dan kemudian keluar dari situ. Jadilah lembut di sekeliling muka dan mana-mana kawasan sensitif tetapi pastikan anda turun ke bawah. Baca arahan pada botol syampu dengan berhati-hati untuk memastikan penggunaan yang betul. Bilas semua syampu, dengan menggunakan jari anda untuk memastikan anda dapat melalui lapisan bawah untuk mengelakkan kerengsaan berikutnya. Di sinilah pancuran atau mangkuk yang boleh dilepaskan berguna untuk memastikan anjing yang lebih besar dapat dibilas dengan teliti.
Selepas syampu telah dibilas sepenuhnya, anda boleh memohon kondisioner, jika dikehendaki. Ikut arahan di botol kerana sesetengah produk perlu duduk di atas kot selama beberapa minit. Sekiranya anda mempunyai anjing yang sangat menggeliat-tiang, anda akan mencari formula pantas. Sebaik sahaja anda selesai mandi, sudah tiba masanya untuk mengeringkan anjing anda. Tuala kering sebati mungkin di bilik mandi. Untuk anjing dengan mantel yang lebih panjang, anda mungkin mahu menggunakan set pengering-pengering pada tahap rendah. Sebelum anjing itu meninggalkan bilik mandi, balutnya keluar dengan teliti kerana mandi akan melonggarkan banyak bulu, yang lebih baik terkandung dalam bilik mandi daripada seluruh rumah. Ramai anjing mendapat “lari selepas mandi,” jadi biarkan mereka lari!