Cara-cara untuk Menjaga Anjing Baru

Mempunyai anjing membawa banyak tanggungjawab. Ia mungkin mencabar, tetapi ia akan membuktikan ia bernilai pada akhirnya. Sebagai ibu bapa haiwan kesayangan, anda dapat membentuk hubungan sepanjang hayat dengan anjing anda. Dia akan menjadi setia kepada anda, dan anda boleh menjamin bahawa mereka akan duduk di pintu ketika anda tiba dari rumah.
Ingatlah bahawa anda perlu menjaga setiap aspek anjing anda. Anda mesti membersihkan selepas mereka, memantau diet mereka dan pastikan mereka mempunyai banyak latihan. Panduan ini akan mengajar anda lebih lanjut mengenai menjaga anjing baru anda.


Memilih jenis anjing yang betul
Pertama sekali, anda perlu memastikan bahawa anda memilih jenis yang betul. Seperti yang anda ketahui, sesetengah anjing lebih besar daripada yang lain. Mereka hebat jika anda mempunyai halaman belakang yang besar. Jika anda tidak, anda mungkin mahu pergi dengan jenis anjing yang lebih kecil. Ini akan memastikan bahawa anda tidak mempunyai masalah menjaga anjing anda di dalam rumah atau apartmen anda.
Pada masa yang sama, anda harus mempertimbangkan kesihatan anda. Adakah anda secara fizikal dapat mengangkat anjing atau terlalu besar? Jika anda seorang individu yang lebih tua atau fizikal, anda mungkin ingin mempertimbangkan memilih anjing yang lebih kecil. Ini akan memastikan bahawa anjing anda tidak terlalu banyak untuk anda mengendalikan secara fizikal.
Tahap Tenaga
Anda juga perlu memahami bahawa rakan terbaik anda akan memerlukan banyak latihan. Tidak kira apa yang membiak anjing anda, anda perlu memastikan mereka mendapat jumlah latihan yang mencukupi setiap hari. Kekurangan aktiviti boleh memudaratkan kesihatan mana-mana anjing. Menggunakan tenaga anjing anda juga merupakan salah satu cara terbaik untuk mengelakkan masalah tingkah laku. Mengambil anjing anda untuk berjalan kaki secara berkala juga akan mengurangkan peluang obesiti.
Walau bagaimanapun, penting untuk mengetahui bahaya cuaca, termasuk haba melampau atau sejuk.
Berjalan dengan anjing anda dengan kerap dan meletakkannya pada diet yang sihat untuk memastikan mereka tetap bahagia dan sihat untuk bertahun-tahun yang akan datang.
Garis Panduan Pemakanan Asas
Sebagai ibu bapa haiwan kesayangan, anda perlu memastikan bahawa anjing anda mendapat banyak makanan semulajadi. Walau bagaimanapun, anda juga perlu memantau pengambilan mereka untuk memastikan bahawa mereka tidak keterlaluan.
• Anak-anak anjing berusia antara lapan hingga dua belas minggu harus diberi empat makanan berkhasiat setiap hari.
• Anak-anak anjing antara tiga hingga enam bulan memerlukan tiga kali sehari.
• Untuk anjing berusia enam bulan ke atas, anda hanya perlu memberi makan dua makanan yang sihat setiap hari.
Adalah penting untuk memahami bahawa keperluan makan bergantung kepada beberapa faktor, berat badan dan keadaan kesihatan apa pun. Bercakap dengan doktor haiwan anda untuk memastikan anda menyediakan jumlah nutrien dan kalori yang sesuai.
Pengendalian yang betul
Terdapat masa yang akan datang apabila anda perlu mengambil anjing anda secara fizikal. Ini tidak akan menjadi masalah besar selagi anda melakukannya dengan betul. Jika anda mengambil anjing anda dengan tidak betul, ada kemungkinan anda akan menyakiti mereka. Ini lebih berbahaya apabila mengambil anjing. Apabila membawa anjing yang lebih kecil, anda perlu memastikan bahawa anda meletakkan tangan di bawah dada anjing, dan menggunakan tangan yang lain untuk menyokong pantat atau kaki belakang anjing. Anjing yang lebih besar kurang rapuh tetapi ia adalah satu cabaran untuk mengangkat mereka. Pastikan anda mengambil anjing yang lebih besar dengan selamat supaya mereka tidak jatuh dari tangan anda.
Waktu tidur
Anda perlu mencari tempat tidur anjing anda. Pastikan anda menyediakan tempat yang selamat, hangat, selesa dan tenang untuk berehat, untuk mengelakkan gangguan semalaman dan menyalak.
Awas: Tidur dengan anjing atau anjing kecil boleh berisiko. Anda boleh menggulung mereka dan menyakiti atau mencekik mereka.
Mendapatkan semua keperluan anda
Akhirnya, anda perlu memastikan bahawa anda mempunyai semua yang anda perlukan untuk menjaga anjing anda dengan betul. Anda pasti akan memerlukan makanan, air, dan mangkuk untuk setiap satu. Pada masa yang sama, anda perlu melabur dalam kolar, tali, pembawa anjing, dan beberapa mainan. Anda juga mahu pad latihan dan mungkin beberapa lampin anjing.
Dengan sedikit penyelidikan dan kesabaran, anda akan berakhir dengan kawan baik untuk hidup.