Bagaimanakah saya Tahu jika anjing saya mandapati Makanan Yang betul

Semak Makanan mereka
Senarai ramuan harus menunjukkan sekurang-kurangnya dua sumber makanan bernama sebagai bahan pertama, diikuti oleh biji-bijian rendah, kacang-kacangan, atau buah-buahan dan sayuran.
Elakkan bijirin yang halus atau separa yang menawarkan nutrien yang kurang sengsara, seperti nasi putih atau badan oat. Senarai bahan yang menunjukkan beberapa bahagian sumber karbohidrat yang sama sering merupakan tanda ‘pemisahan ramuan’ untuk menipu anda memikirkan ada karbohidrat yang kurang dalam makanan .
Makanan yang mempunyai bahan-bahan yang sangat sedikit, dan senarai panjang vitamin sintetik dan bahan tambahan mineral, tidak akan memberikan pemakanan yang boleh digunakan untuk peringkat pertumbuhan anjing kesayangan anda.


Semak najis mereka
Apa yang keluar dari anjing anda adalah penunjuk yang baik tentang apa yang berlaku di dalamnya. Puppies sering mempunyai perut sensitif akibat sistem penghadaman mereka yang tidak matang. Tabiat bilik mandi boleh memberi tanda amaran pertama bahawa tubuh anjing anda sedang bergelut dan anda mungkin perlu membuat perubahan.
Pastikan pengawasan pada anjing anda untuk tanda-tanda gangguan pencernaan. Catat kesinambungan najis untuk menentukan bagaimana anjing anda mencerna makanan mereka. Najis hendaklah kukuh dan terbentuk, tetapi tidak terlalu keras.
Sekiranya anjing anda menunjukkan sesuatu yang tidak betul. Ia boleh menunjukkan sembelit, penghadaman perlahan, atau keseimbangan nutrien yang tidak sesuai seperti serat, protein atau karbohidrat. Kotoran lembut menunjukkan pencernaan yang kurang baik, malabsorpsi, atau kesihatan usus yang lemah.
Semak Makanan Anjing untuk Perut Sensitif untuk mendapatkan lebih banyak petua mengenai masalah pencernaan.
Kekerapan dan saiz najis juga boleh memberitahu anda jika anak anjing anda makan makanan yang betul.
Bahan-bahan yang kurang dicerna lulus dengan cepat melalui sistem pencernaan tanpa diproses dengan betul. Sisa yang berlebihan bermakna banyak nutrien dalam makanan mereka tidak digunakan.
Satu lagi sebab yang mungkin adalah bahawa mereka semata-mata sedang makan terlalu banyak. Ini adalah perkara biasa, kerana panduan makan makanan haiwan peliharaan anda agak samar-samar dan harus diselaraskan untuk disesuaikan dengan baka dan tahap aktiviti anak anjing anda.
Haiwan peliharaan yang memakan makanan yang sesuai dan berkhasiat harus mempunyai najis yang lebih teratur yang mempunyai bentuk yang jelas, dan tidak terlalu lembut atau keras.
Kesihatan Mulut
Jenis makanan yang salah boleh membuat bau yang buruk itu lebih buruk. Makanan gula dan karbohidrat boleh menyembuhkan bau mulut yang menyebabkan bakteria.
Sesetengah diet hanya menyediakan penyelenggaraan pergigian yang minimum, jadi rutin kesihatan gigi disyorkan, walaupun untuk anak anjing. Menggusarkan gigi anjing anda dengan kerap boleh mengurangkan banyak bakteria berbahaya yang beredar di mulut anjing anda dan mencegah bakteria daripada mempengaruhi seluruh tubuh.
Makanan diet mentah sesuai untuk kesihatan pergigian. Enzim-enzim dalam daging mentah sebenarnya membantu mengurangkan bakteria mulut, jauh lebih baik daripada kesan-kesan pergigian dari diet.
Perkembangan otot
Anak-anak anjing mempunyai banyak tumbuh untuk dilakukan pada tahun pertama mereka, dan jika mereka tidak diberi kalori yang cukup atau nutrien yang betul, anak anjing anda akan berjuang untuk membina massa otot untuk menyokong tulang dan sendi mereka.
Diet yang tidak sesuai yang menghadkan pembangunan otot boleh menjejaskan tahap tenaga, seterusnya mengurangkan kemampuan anjing anda untuk membina otot baru.
Jika anda bimbang bahawa anjing anda tidak membina otot yang cukup, pertimbangkan diet protein yang lebih tinggi dan meningkatkan tahap aktiviti.
Mengeluarkan karbohidrat yang berlebihan juga boleh membantu. Asid amino diperlukan untuk membina otot dan kebanyakan protein tumbuhan tidak memberikan tahap asid amino penting. Formula kaya daging akan memberikan spektrum asid amino dan menampung perkembangan otot dan pertumbuhan.