Bagaimana untuk memeriksa kesihatan anjing

Berat badan

Badan puppy tidak selalu tumbuh seragam. Seperti bayi, anak-anak anjing boleh menjadi agak gatal atau kurang licin dan kurus pada peringkat tertentu perkembangan mereka. Mereka mungkin kelihatan agak lucu, tetapi ia benar-benar normal dalam kebanyakan kes.

Banyak baka besar boleh menjadi sangat tinggi dan kurus dalam lapan bulan pertama mereka dan kemudian membina sebahagian besar jisim otot mereka dalam tempoh 4-8 bulan terakhir peringkat pertumbuhan mereka. Kita sering melihat ini dalam keturunan seperti gembala jerman dan peninju, yang kadang-kadang boleh kurang berat semasa peringkat pertumbuhan.

Sebaliknya, beberapa anjing dibina untuk menjadi rapi dan berotot dari awal, seperti bulldog dan pugs.

Berat badan anjing boleh menyebabkan banyak ketegangan pada sistem rangka, dan jika mereka secara konsisten makan dengan terlampau semasa peringkat pertumbuhan penting mereka, berat tambahan boleh membawa kepada masalah tulang seperti displasia pinggul dan osteoarthritis, walaupun dalam baka kecil.

Memantau pertumbuhan anak anda adalah penting dalam mencegah kenaikan berat badan yang berlebihan.

Rasa anjing anda untuk pembangunan otot. Otot lebih kukuh daripada lemak dan harus menutup sistem rangka. Kawasan penting termasuk kaki belakang, bahu, dada, leher dan pinggang.

Berat badan tanpa pembangunan otot adalah tanda pengambilan makanan yang berlebihan, terutamanya karbohidrat yang mencerna dengan cepat, dan tahap aktiviti yang rendah. Bagi anak anjing yang berlebihan berat badan, protein tinggi, diet karbohidrat rendah dicadangkan untuk meningkatkan metabolisme dan membantu mengurangkan deposit lemak.

Tanyakan pada diri anda, Adakah anjing saya berat badan melebihi? Jika anda prihatin, maka anda harus menyesuaikan garis panduan makan dan menentukan sama ada diet yang anda makan membekalkan jumlah protein, lemak dan karbur yang sesuai.

Kulit dan kot

Kotak yang kusam dan kulit kering kering boleh menjadi tanda bahawa anak anjing anda tidak mendapat cukup lemak, minyak, dan vitamin dalam diet mereka.

Asid lemak dan antioksidan digunakan untuk membantu tubuh membuat tisu sihat yang baru dan menyembuhkan tisu yang rosak. Diet yang tidak mempunyai nutrien yang bermanfaat boleh meninggalkan kulit dan kot yang kelihatan kusam, kering dan tidak sihat.

Memakan diet dengan sumber semulajadi omega 3 dan 6 asid lemak, seperti minyak salmon, minyak biji rami, dan kelp, serta lemak berkhasiat lain, seperti minyak kelapa, akan menjadikan kulit dan kot, menjadikan ia kelihatan berkilat dan sihat.

Antioksidan dan vitamin dari buah-buahan dan sayur-sayuran segar memberikan perlindungan dan mencegah atau menyembuhkan keadaan kulit dengan membantu dalam menghasilkan sel baru yang sihat.

Bahan nutrien-padat ini akan membantu meremajakan kulit dan kot anjing anda dari dalam ke luar.

Diet mentah dan segar memberikan nutrien yang sangat mudah dihadam untuk membantu kesihatan kulit dan kot. Cuba masukkan beberapa bahan mentah atau segar ke dalam makanan anjing anda yang sedia ada. Anda mungkin terkejut dengan hasilnya.

Makanan Yang Baik Untuk Puppy Anda

Anda mungkin perlu mencuba beberapa makanan yang berlainan sebelum anda mencari yang sesuai, dan protein haiwan berputar adalah cara yang baik untuk menyediakan pemakanan yang paling seimbang. Setiap protein mempunyai profil nutrien yang berbeza, dan kerap bertukar-tukar antara beberapa makanan yang berbeza akan memberi manfaat kepada mereka semua.

Sentiasa peralihan anak anda perlahan-lahan, selama sekurang-kurangnya seminggu, untuk mengurangkan masalah pencernaan. Mengharapkan beberapa perubahan kepada kualiti najis semasa peralihan, dan memantau dan menjejaki pergerakan usus haiwan kesayangan anda semasa perubahan makanan.

Apabila anak anjing anda tumbuh dan berkembang, berat, saiz, tabiat makan, tabiat bilik mandi dan tahap tenaga akan turun naik. Jangan bimbang jika perubahan diet memunculkan beberapa perkembangan berkaitan dengan usia ini, kerana mereka akan menetap apabila anak anjing anda telah beralih sepenuhnya.