Apakah makanan arnab

Apa arnab mahu makan dan apa yang harus dimakan oleh arnab adalah dua perkara yang berbeza. Oleh kerana sistem pencernaan arnab sangat sensitif, penting untuk mengetahui apa yang diperlukan oleh arnab anda.

Apa yang Harus Arnab Makan

Serat adalah penting kepada fungsi normal sistem pencernaan dalam arnab. Rumput rumput segar dan sayur-sayuran harus membentuk sebahagian besar diet untuk arnab rumah. Memberi makan diet yang terdiri daripada pelet boleh menyebabkan obesiti dan meningkatkan kemungkinan masalah pencernaan. Walaupun terdapat beberapa serat dalam pellet, ia adalah halus dan tidak muncul untuk merangsang fungsi usus serta serat yang terdapat di hai rumput. Roughage, seperti jerami, juga membantu dalam pencegahan bola rambut dan menjaga gigi dipangkas. Penambahan beberapa pellet menambah sedikit keseimbangan kepada diet, bagaimanapun, jika arnab anda adalah pemakan yang pemilih.

Apa-apa sahaja selain jerami, sayur-sayuran, dan pellet dianggap sebagai merawat dan harus diberi makan dalam kesederhanaan yang ketat. Sistem pencernaan arnab sangat mudah terdedah kepada gangguan serius jika diet tidak sesuai. Bilangan pelet harus dihadkan, terutamanya dalam arnab yang berlebihan berat badan, tetapi sebarang pengurangan pelet harus dibuat dengan pelbagai sayuran segar dan akses tanpa had kepada jerami.

Makanan arnab : rumput hay

Rumput hays harus tersedia setiap saat untuk arnab anda. Sesetengah arnab tidak boleh makan banyak jerami pada mulanya tetapi dengan menambahkan jerami segar beberapa kali sehari dan mengurangkan bilangan pellet yang anda tawarkan, arnab anda mungkin akan menjadi lapar cukup untuk memakan jerami. Dicadangkan untuk memulakan bayi kelinci pada hay alfalfa dan memperkenalkan rumput hays oleh 6 hingga 7 bulan, secara beransur-ansur menurunkan alfalfa sehinggalah arnab itu hanya pada rumput hays oleh 1 tahun. Hama alfalfa adalah lebih tinggi dalam kalsium dan protein dan lebih rendah dalam serat daripada hali rumput (dan boleh menyebabkan masalah dalam arnab dewasa), walaupun banyak pemilik mencari arnab mereka lebih suka alfalfa hays. Jika arnab dewasa anda digunakan untuk alfalfa hay, cubalah mencampurkan alfalfa dengan rumput jerami untuk memulakan dan secara beransur-ansur mengurangkan jumlah alfalfa yang anda tawarkan.

Sayur-sayuran untuk Arnab

Sayur-sayuran perlu membentuk sebahagian besar diet arnab anda. Bergantung kepada saiz arnab, 2 hingga 4 cawan sayur-sayuran segar perlu diberikan setiap hari. Pelbagai harus diberi makan setiap hari untuk memastikan diet seimbang. Sekiranya arnab digunakan untuk makan terutamanya pellet, perubahan harus dilakukan secara beransur-ansur untuk membolehkan waktu sistem pencernaan arnab disesuaikan. Hanya tambah satu sayuran baru untuk diet pada satu masa jadi jika arnab mempunyai cirit-birit atau masalah lain, mungkin akan memberitahu sayur-sayuran mana yang menjadi penyebabnya.

Lettuce ais hampir tidak mempunyai nilai pemakanan dan boleh menyebabkan cirit-birit sehingga harus dielakkan. Rhubarb juga harus dielakkan kerana ia adalah toksik kepada arnab. Basuh sayuran dengan baik dan hanya makan dandelions dan tumbuhan lain yang dikenali sebagai racun perosak percuma jika anda mengambil mereka dari halaman.

Sayur-sayuran perlu diperkenalkan kepada kelinci sekitar usia 12 minggu, dalam kuantiti yang sedikit, dan satu demi satu. Apabila lebih banyak sayur-sayuran ditambah, lihatlah cirit-birit dan hentikan sayur-sayuran yang paling baru-baru ini jika berlaku.

Memberi makan Pellet Arnab

Pellet pada dasarnya direka untuk pengeluaran arnab komersial dan cukup tinggi kalori. Hasilnya, arnab rumah yang memberi makan pellet tanpa had mungkin berakhir dengan obesiti dan masalah kesihatan yang berkaitan, serta lebih banyak nutrien lain. Pellet mempunyai tempat dalam pemakanan arnab, kerana ia kaya dan seimbang dalam nutrien. Walau bagaimanapun, pakar mencadangkan menyekat bilangan pellet yang diberi makan dan sebaliknya memberi makan lebih banyak sayur-sayuran dan rumput segar.

Pilih pellet berkualiti dan segar.

Merawat Arnab

Rawatan yang dijual di kedai-kedai haiwan kesayangan yang dipasarkan untuk arnab biasanya tidak diperlukan dan dalam sesetengah kes boleh menyebabkan masalah pencernaan kerana kandungan karbohidrat atau gula yang tinggi. Selain itu, sebagai alternatif kepada merawat makanan, pertimbangkan untuk menawarkan ranting dari pokok epal atau pokok willow (bebas racun perosak sahaja).