Apa yang Harus Anda Lakukan Sebelum Membawa Si Comel Kesayangan Anda Melancong

Melancong dengan haiwan peliharaan boleh menjadi menakutkan, terutamanya kali pertama anda meninggalkan rumah. Sama ada anda memandu atau terbang, perjalanan boleh sama ada tertekan atau ia boleh menjadi menyeronokkan dan menarik. Bukankah lebih baik jika haiwan kesayangan anda memahami apa yang sedang berlaku dan tidak bayangan anda kelihatan tidak pasti dan cemas sebaik sahaja anda mengeluarkan koper anda?

Menyediakan kucing atau anjing anda untuk perjalanan adalah salah satu perkara yang paling penting yang boleh anda lakukan untuk membantu mereka meneruskannya. Bagi anda, kebimbangan anda tentang kebajikan mereka perlu sedikit sebanyak mengetahui bahawa anda telah menyediakannya dengan betul untuk pengalaman ini.

Mendapatkan peralatan yang baik seperti pengangkut haiwan kesayangan untuk haiwan kesayangan yang lebih kecil dan peti haiwan kesayangan untuk haiwan kesayangan yang lebih besar untuk memastikan ia selamat adalah begitu penting. Keselamatan utama seperti pengangkut atau peti yang runtuh menyebabkan haiwan kesayangan anda cedera.

Fokus di sini adalah cara mental menyediakan haiwan kesayangan anda untuk perjalanan, sama ada dengan kereta atau udara. Penyediaan ini adalah penting untuk mengurangkan tekanan yang mungkin merasakan haiwan kesayangan anda pada hari perjalanan.

Terdapat dua sebab utama kenapa anjing atau kucing anda cemas ketika melakukan perjalanan. Pertama, anda menyediakan tempat atau persekitaran yang diketahui di mana mereka telah menjelajah dan merasa selesa. Kedua, dan terutamanya apabila terbang, mereka akan dipisahkan dari anda pada masa ini dan tidak dapat menarik sokongan dari kehadiran anda. Terdapat beberapa cara yang boleh anda selesaikan kedua-dua ketakutan ini sebelum perjalanan bersama.

Bagaimana haiwan belajar?

Mari kita ambil masa yang singkat untuk melihat bagaimana anjing dan kucing belajar. Cara pertama adalah melalui isyarat sosial seperti bau, bahasa badan dan arahan lisan. Bentuk pembelajaran ini berguna untuk membantu haiwan kesayangan anda membuat keputusan sehari-hari mengenai perkara yang mereka hadapi; Walau bagaimanapun, maklumat ini datang kepada mereka terutamanya dari persekitaran mereka dan tidak banyak belajar dari manusia. Dan, dalam kebanyakan haiwan, aroma dan bau akan melengkapi perintah lisan. Ini kerana aroma adalah bahagian penting dalam pembelajaran anjing atau kucing anda. Lebih pada itu kemudian.

Bentuk kedua pembelajaran dirujuk sebagai pengkondisian. Jenis pembelajaran ini diberikan kepada haiwan kesayangan anda dari manusia dan banyak digunakan dalam latihan tingkah laku. Conditioning adalah alat penting yang dapat digunakan untuk mengurangkan stres untuk haiwan peliharaan anda ketika melakukan perjalanan, dan itu akan mengakibatkan pengalaman awal sebelum perjalanan.

Bagaimanakah anda boleh menggunakan teknik penyaman ini untuk menyediakan haiwan peliharaan anda untuk perjalanan? Ringkasnya, apabila anda mengambil langkah-langkah untuk memperkenalkan haiwan kesayangan anda ke peti atau pembawa dan untuk dikeluarkan dari persekitarannya (dan mungkin anda), anda membuat pengalaman untuk anjing atau kucing anda ingat. Itulah sebabnya anjing dan kucing yang telah mengembara sebelum ini adalah pelancong yang lebih baik; kerana mereka mempunyai pengalaman terdahulu. Dan mereka tahu bahawa, pada akhirnya, mereka akan dengan senang hati bersatu semula dengan anda kerana anda akan berlatih melakukannya berulang-ulang kali.

Masa dan langkah yang diperlukan untuk melengkapkan proses bergantung kepada haiwan kesayangan anda, keperibadiannya dan kesanggupan atau minatnya untuk belajar. Jika anda cukup bernasib baik untuk melangkau satu langkah, itu hebat. Jika anda tidak bernasib baik, anda mungkin perlu membuat sandaran dan cuba lagi. Sama ada cara, mengetepikan masa setiap hari untuk mengendalikan anjing atau kucing anda untuk perjalanan. Kesabaran amat penting di sini. Tetap kuat, positif dan konsisten. Hasilnya akan menjadi lebih baik.

Dapatkan peralatan yang baik

Mulakan dengan mendapatkan peralatan anda lebih awal. Sekiranya anda mempunyai anjing kecil atau kucing, ia mungkin dapat mengembara dalam pembawa haiwan kesayangan. Sekiranya haiwan kesayangan anda lebih besar atau syarikat penerbangan anda memerlukannya, haiwan kesayangan anda akan bergerak dalam peti haiwan kesayangan. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk memperkenalkan rumah baru ini kepada mereka seawal mungkin. Membuat keputusan minit terakhir untuk perjalanan dengan haiwan kesayangan bukan idea yang baik melainkan anjing atau kucing anda adalah pengembara yang berpengalaman.