Apa makanan yang Harus Saya berikan kepada anjing saya

Sebagai ibu bapa haiwan peliharaan, kami melakukan yang terbaik untuk menyediakan anak-anak kita yang berharga. Ketika datang ke makanan mereka, kami sering bergantung pada jenama untuk memberitahu kami produk mereka yang terbaik. Adakah semua makanan anjing sama? Bagaimana anda tahu jika anak anjing anda berkembang? Bagaimana dengan makanan berlabel ‘semua peringkat kehidupan’?

Dalam artikel ini, kita akan memecahkan keperluan nutrisi anjing anda, dan membantu anda menentukan cara terbaik untuk membekalkan mereka dengan semua nutrien yang mereka perlukan untuk tumbuh kuat dan sihat.

Apa yang diperlukan oleh anak anjing Saya?

Secara semula jadi, anak anjing makan apa yang dimakan ibu mereka. Keperluan nutrisi mereka adalah sama, tetapi diet secara semula jadi merujuk kepada keseluruhan , makanan segar, mentah – bukan diet yang diproses, diproses atau diolah secara komersial.

Malangnya, banyak makanan menambah jumlah minimum setiap nutrien penting, vitamin dan mineral, untuk mematuhi standard industri.

Walaupun makanan anjing dewasa purata akan membekalkan nutrien yang mencukupi untuk kebanyakan anjing, anjing mempunyai keperluan nutrien yang lebih tinggi semasa peringkat pertumbuhan dan perkembangan mereka. Sama seperti bayi manusia mempunyai keperluan nutrien yang lebih tinggi berbanding orang dewasa.

Walaupun banyak keperluan pemakanan mereka boleh dipenuhi dengan orang dewasa, atau penyelenggaraan, makanan, terdapat beberapa nutrien utama yang mungkin kurang.

Omega 3’s

Nutrien pertama yang mesti dipertimbangkan ketika memberi makan anak anjing anda adalah asid lemak omega 3, khususnya EPA dan DHA. EPA, asid eikosapentaenoik, dan DHA, asid docosahexaenoic, adalah kedua-dua jenis asid lemak omega 3 yang penting untuk memastikan perkembangan dan kesihatan kognitif yang betul.

Ini bermakna bahawa mereka perlu untuk perkembangan otak pada masa itu dalam kehidupan anak anjing yang otak mereka berkembang paling banyak. Walaupun EPA dan DHA biasanya hadir dalam banyak makanan anjing, tahap tersebut ditambah untuk menyokong keperluan anjing dewasa, bukan anak anjing.

EPA dan DHA hanya boleh diperoleh daripada sumber omega 3 berasaskan haiwan, seperti minyak ikan.

Anjing mampu mensintesis kedua-dua asid lemak penting ini dari omega 3 lain yang dipanggil ALA, atau alpha-linolenic acid, tetapi tidak sangat cekap. Malah, kira-kira 5% daripada ALA pemakanan dapat disintesis ke dalam EPA dan DHA oleh badan anjing anda. Itu tidak cukup untuk anak anjing.

Sokongan rangka nutrien

Nutrien seterusnya yang diperlukan oleh anjing anda untuk pertumbuhan dan perkembangan adalah Kalsium dan Fosforus. Kedua-dua mineral ini adalah asas sistem rangka mereka.

Semasa peringkat puppy, tulang tumbuh sangat cepat. Kelebihan dan kekurangan boleh membawa kepada masalah dan keadaan tulang masa depan, oleh itu mempunyai kuantiti yang tepat kedua-duanya sangat penting untuk anak anjing.

Walaupun ia mungkin sesuai untuk membekalkan lebih banyak kalsium untuk anak anjing dalam peringkat pertumbuhan, ini perlu dilakukan secara sederhana dan mesti tetap seimbang dengan asupan fosfor anak anda.

Meningkatkan Kalori

Walaupun mereka berkembang pesat, anak anjing memerlukan lebih tinggi daripada pengambilan kalori purata. Ia adalah perkara biasa untuk rumus anjing menjadi lebih padat kalori, tetapi di mana kalori yang berasal dari adalah penting.

Kalori harus diperoleh daripada daging dan lemak untuk membantu membina otot dan memberi tenaga kepada otak. Karbohidrat memberi tenaga kepada tubuh untuk aktiviti, tetapi tidak sepatutnya menjadi sumber makanan yang penting.

Makanan dengan bijirin sederhana yang sederhana atau kekacang glisemik yang rendah akan memberikan tenaga yang lebih baik daripada ramuan gula manis seperti jagung atau beras,

Bagi kebanyakan anak anjing, makanan yang lebih besar atau lebih kerap mungkin diperlukan untuk memenuhi keperluan kalori mereka. Garis panduan pemakanan akan sentiasa berubah sepanjang tahun pertama mereka, atau sehingga mereka mencapai sekurang-kurangnya 80% dari saiz dan berat penuh mereka.