Adakah Kucing benar-benar mencintai awak Kurang Daripada Anjing

Baru-baru ini, saya telah melihat tajuk utama mengenai tajuk Internet merujuk kepada kajian penyelidikan baru. Tajuk utama mungkin menyebabkan anda percaya bahawa kucing menyukai anda kurang daripada anjing, namun tajuk utama ini menyesatkan dan tidak memberi gambaran yang tepat tentang apa yang ditemui benar-benar ditemui.
Kajian
Menurut kajian ia melibatkan dua puluh pasangan kucing penjaga. Kucing diletakkan di dua bilik dengan dua kerusi (satu untuk penjaga dan satu untuk orang asing) bersama dengan beberapa mainan kucing dan tingkap yang dilindungi. Satu kamera vedio merakam interaksi antara setiap kucing, penjaga dan orang asing semasa pelbagai tingkah laku (penjaga meninggalkan dan kembali, orang asing meninggalkan dan kembali, dan sebagainya) Para penyelidik menggunakan ujian untuk mengukur kelakuan kucing dari segi berapa banyak lampiran kucing yang muncul dengan penjaga mereka.

Hasil kajian
Para penyelidik mendapati bahawa kucing dalam ujian itu menyuarakan lebih banyak apabila penjaga mereka pergi, berbanding dengan orang yang tidak dikenali meninggalkan, tetapi mereka “tidak melihat apa-apa keterangan tambahan untuk menunjukkan bahawa ikatan antara kucing dan penjaga adalah salah satu lampiran yang selamat.”

Para penyelidik memang mendapati bahawa “banyak aspek kelakuan kucing … tidak selaras dengan ciri-ciri lampiran.” Walau bagaimanapun, mereka juga menyatakan bahawa ujian itu tidak melihat sama ada terdapat perbezaan lampiran antara kucing yang hanya tertutup dan dalaman / luaran, dan mereka juga menyatakan bahawa ujian yang mereka gunakan mungkin tidak menjadi instrumen yang berkesan untuk menentukan lampiran kucing kepada penjaga. Khususnya, mereka menyatakan bahawa “… kita tidak mahu menyiratkan bahawa kucing tidak membentuk suatu bentuk hubungan sosial atau ikatan sosial dengan pemiliknya … hanya hubungan dengan pengasuh utama tidak biasanya dicirikan oleh keutamaan bagi individu itu berdasarkan mereka menyediakan keselamatan dan keselamatan untuk kucing. ”
Apa maksudnya semua ini?
Apa maksudnya ialah kucing tidak memaparkan jenis lampiran yang sama kepada penjaga mereka yang anjing lakukan dalam hal melihat penjaga sebagai sumber keselamatan dan memaparkan lebih banyak tingkah laku yang kita sebut “bebas”. Ini tidak bermakna sama sekali kucing tidak menikmati hubungan mereka dengan penjaga mereka – mereka hanya mencari persahabatan manusia untuk sebab-sebab yang berbeza dan dengan cara yang berbeza dari anjing-anjing.

Sebagai contoh, kajian mendapati bahawa apabila menggunakan ujian dengan anjing, berdiri di pintu, di mana penjaga telah keluar, adalah langkah utama untuk menentukan keterikatan dan juga pemisahan kebimbangan. Mereka tidak melihat kelakuan ini di kalangan kucing dalam kajian ini, tetapi itu mungkin tidak kerana kucing tidak merindui anda – penyelidik mencatat ini mungkin disebabkan oleh fakta bahawa “kucing tidak menunjukkan kesusahan dengan cara ini.”

Di dalam rangkaian sosial kucing, anda tidak melihat bon sosial yang sama yang anda lihat dalam kumpulan anjing. Ini mungkin disebabkan oleh kucing yang menjadi pemburu yang lebih bersendirian dan tidak memerlukan ikatan sebagai rapat dengan kumpulan sosial untuk bertahan hidup!.

Tidak seperti anjing, yang telah bekerja dan hidup dengan manusia jauh lebih lama, kucing tidak melihat kepada orang-orang untuk keperluan harian mereka. Walau bagaimanapun, mereka jelas membentuk bon sosial dengan pemiliknya dan menunjukkan tingkah laku “penyayang”, dan juga keutamaan untuk penjaga mereka terhadap manusia bukan isi rumah. Singkatnya, jangan biarkan tajuk berita menarik membuat anda meragui cinta kucing anda.