8 Perkara Yang Anda Perlu Dalam Kit Bantuan Pertolongan Si Comel Anda

Apabila serangan kecemasan haiwan peliharaan, perkara terakhir yang perlu anda lakukan adalah menyediakan barang yang anda perlukan. Memasang kit pertolongan cemas untuk haiwan kesayangan akan memberi anda ketenangan fikiran bahawa anda akan disediakan dalam kes kecemasan. Pastikan anda menyemak kit pertolongan cemas atau kit pertolongan cemas anda setiap enam bulan atau lebih untuk membuat penggantian atau kemas kini yang diperlukan.
Berikut adalah 10 bekalan yang harus selalu ditampung dalam kit pertolongan cemas untuk haiwan kesayangan.
1. Kad Perhubungan Kecemasan
Gunakan kad kenalan untuk menuliskan nombor telefon untuk doktor haiwan anda, klinik kecemasan 24 jam dan kawalan racun haiwan. Jika anda perlu meninggalkan haiwan kesayangan anda dengan pengasuh, salinan kad boleh ditinggalkan dengannya.
Ia juga merupakan idea yang baik untuk menyimpan salinan di dompet anda. Terdapat produk yang tersedia, yang termasuk kad pelekat dan kad dompet di mana anda boleh menulis jenis haiwan kesayangan yang anda miliki dan kenalan kecemasan. Pelekat boleh diletakkan di setiap pintu masuk ke rumah anda untuk responden kecemasan, sementara kad dompet boleh disimpan dalam dompet anda sepanjang masa.


2. Gunting
Sepasang gunting boleh menjadi unsur yang tidak diingini dalam kit pertolongan cemas untuk haiwan peliharaan, tetapi tanpa mereka, ia sering sukar untuk mentadbir penjagaan. Sama ada anda mengeluarkan rambut berhampiran kecederaan atau memakai perban, gunting selalu berguna.
Cari gunting tumpul. Anda tidak mahu sengaja cederakan haiwan kesayangan anda apabila memotong dekat dengan kulit. Ini amat penting apabila memotong rambut berhampiran mata, hidung atau telinga.


3. Pembalut
Pembalut adalah bahan utama dalam kit pertolongan cemas atau kit pertolongan cemas. Dalam banyak kes, pembalut yang anda buat selepas kecederaan akan menjadi sementara sehingga anda boleh mendapatkan doktor haiwan anda. Walau bagaimanapun, ia berperanan penting dengan menyediakan sokongan dan pencegahan pencemaran.
Pastikan pembalut cukup cukup supaya mereka tidak akan jatuh tetapi tidak terlalu ketat bahawa mereka berkompromi aliran darah.
Anda boleh membuat perban dengan lebih mudah dengan memilih pembalut diri. Pembalut ini tidak akan menempel pada kulit atau bulu dan dibuat dengan bahan yang dikenakan tekanan sambil mengurangkan kemungkinan memotong peredaran.
4. Lateks atau Sarung Tangan Getah
Apabila menyediakan pertolongan cemas untuk haiwan peliharaan, sarung tangan adalah perkara penting untuk dimiliki. Selain melindungi diri anda, menggunakan sarung tangan membantu mengurangkan risiko jangkitan haiwan kesayangan anda. Ia mengejutkan mudah untuk sengaja mencemarkan luka haiwan.
Pertimbangkan untuk mengekalkan pelbagai set sarung tangan dalam kit anda. Satu pasangan boleh merobek, atau anda mungkin memerlukan bantuan orang lain.

5. Ubat-ubatan
Bergantung kepada keperluan anjing individu atau kucing anda, anda mungkin perlu mempunyai ubat-ubatan tertentu (termasuk ubat-ubatan preskripsi) dalam kit pertolongan cemas anda untuk haiwan kesayangan, tetapi pastikan untuk mengawasi tarikh tamat tempoh tersebut.
Selain ubat-ubatan preskripsi, ia juga praktikal untuk menyimpan kit anda dengan beberapa ubat standard.
Satu lagi klasik kit pertolongan pertama ialah hidrogen peroksida. Dengan izin dari doktor haiwan anda atau profesional kawalan racun, ia boleh digunakan untuk mendorong muntah-muntah.
6. pinset
Apabila objek tajam, seperti duri atau sekeping kaca, dijadikan di dalam kulit haiwan, ia boleh menjadi sukar, jika tidak mustahil, untukmenghapus dengan hanya jari anda. Pinset adalah pilihan yang lebih mudah, lebih selamat dan lebih bersih.
Anda juga mungkin memerlukan penjepit untuk penyingkiran tanda. Apabila mengeluarkan cecair, anda perlu merangkulnya sebagai dekat dengan kulit haiwan kesayangan anda-mungkin satu prestasi yang lebih mudah dengan pinset.

7. Penyapuan Antiseptik
Menggunakan tisu antiseptik atau bilasan pada luka haiwan kesayangan anda akan mengurangkan risiko jangkitan. Penyapuan sangat mudah untuk membersihkan muka atau di antara jari kaki.
Sekiranya anda memasang kit untuk pertolongan pertama anjing dan kucing, cari produk seperti anjing antiseptik haiwan peliharaan dan tisu kucing. Mereka bebas sengal dan selamat untuk kedua-dua spesies.
8. Thermometer digital
Mengukur suhu haiwan kesayangan anda dapat membantu anda memahami betapa seriusnya keadaannya. Apabila berunding dengan doktor haiwan anda melalui telefon, ia juga akan menjadi maklumat yang baik untuk disampaikan.
Seseorang mengalih perhatian haiwan kesayangan anda, mengangkat ekor dan meluncurkan hanya hujung logam termometer ke dalam rektum haiwan kesayangan anda (kira-kira setengah inci). Pastikan anda membeli termometer yang berbunyi dan suhu sehingga sekurang-kurangnya 105 darjah Fahrenheit.