6 Tips untuk Membantu Kucing Yang Ketakutan

Kucing kesayangan saya bukannya kucing yang bersifat berani. Mereka akan berlari dan bersembunyi apabila terdengar bunyi menjejaki mereka.  Apabila saya melihat kucing berjalan ke bilik tidur, saya tahu seseorang ada di sini.

Saya merasa menarik bahawa kucing saya dapat memberitahu sama ada pengunjung adalah orang yang tidak dikenali atau orang yang mereka tahu, sebelum orang itu mengetuk. Orang asing menghampiri rumah selalu menyebabkan mereka melarikan diri ke keselamatan, tetapi jika seseorang itu mereka tahu, mereka tidak bergerak otot. Saya tidak tahu bagaimana mereka tahu sebelum melihat orang itu, tetapi mereka memang berkelakuan sedemikian.

Kucing boleh takut kepada orang yang tidak dikenali kerana banyak sebab yang berbeza. Seperti orang, sesetengah kucing hanya secara semula jadi lebih banyak daripada yang lain. Mempunyai pengalaman buruk dengan seseorang juga boleh membuat kucing takut bukan sahaja orang itu, tetapi sesiapa sahaja yang mereka tidak tahu. Walau bagaimanapun, jika kucing anda tenang di sekitar orang yang mereka tahu tetapi takut kepada orang yang tidak dikenali, kemungkinan besar disebabkan oleh kurangnya sosialisasi yang tepat pada usia muda.

Sekiranya anda mempunyai kucing yang menyembunyikan apabila pelawat datang, ada beberapa cara untuk membantu mereka keluar dari cangkerang mereka.

Ketibaan

Daripada mempunyai pelawat mengetuk atau membunyikan loceng pintu, mengatur untuk bertemu dengan mereka di luar dan berjalan dengan mereka. Pendekatan ini menawarkan dua kelebihan: kucing anda tidak akan terkejut dengan bunyi tiba-tiba, dan mereka mungkin kurang takut kepada seseorang yang disertai oleh orang yang mereka kenal dan suka.

Memanjakan Kucing

Kucing seperti rutin dan perintah, dan orang asing yang menceroboh di wilayah mereka mengimbangi keseimbangan. Ia secara langsung untuk kucing anda untuk takut kepada seseorang yang mereka tidak tahu. Anda boleh membantu mereka berehat dan merasa kurang terancam di sekeliling orang yang tidak dikenali dengan memastikan tetamu anda tahu perlahan ketika mencuba untuk berteman dengan kucing anda. Mereka harus mengelak daripada cuba merebut atau mengambil kucing itu. Daripada mendekati kucing dan cuba memaksa kenalan, lebih baik untuk membolehkan kucing itu mendekati tetamu, jika dan ketika mereka sudah siap.

Bahasa Tubuh dan Nada Suara

Mempunyai pelawat anda duduk atau duduk di sofa atau lantai boleh membuat mereka kelihatan kurang menakutkan untuk kucing anda. Bercakap dengan lembut juga akan kurang mengancam kucing daripada suara”boom” besar atau ketawa yang kuat. Yang kurang animasi pengunjung anda adalah dengan badan dan suara, lebih baik. Kekal tenang dan mengelakkan sentuhan mata secara langsung dengan kucing akan mengurangkan kebimbangannya.

Jika kucing anda bersembunyi ketika seseorang datang, cuma pergi perniagaan anda dengan tetamu anda. Ini mengambil tekanan dari kucing anda dan mungkin membuat mereka berminat (kucing benci untuk diabaikan!). Pada waktunya, kucing anda mungkin berkeputusan untuk keluar.

Bermain

Jika kucing anda akan tinggal di dalam bilik tetapi tidak dapat berinteraksi dengan tetamu anda, waktu bermain dapat membantu mewujudkan persatuan positif. Anda boleh membuang mainan catnip kegemaran mereka untuk bermain dengannya, tetapi mainan kucing jenis mainan interaktif lebih baik kerana anda secara beransur-ansur boleh memindahkan kucing ke arah tetamu semasa mereka mengejar mainan. Kucing anda mungkin menjadi sangat teruja dalam permainan yang anda boleh memberikan tongkat kepada tetamu anda dan mereka tidak akan melihat atau menjaga.

Beri Masa

Apabila menggalakkan kucing yang takut untuk menjadi lebih jauh, hanya ada satu “satu saiz yang sesuai dengan semua” pendekatan. Setiap kucing bertindak balas berbeza dengan rangsangan baru. Bergantung kepada keperibadian individu kucing anda, dia tidak boleh memanaskan diri dengan orang asing. Atau, dia mungkin lebih cepat menerima tetamu wanita daripada lelaki.

Ia boleh mengambil banyak masa, kesabaran dan merawat untuk sampai ke titik di mana kucing anda menerima perhatian dari tetamu atau keramaian santai di pangkuan mereka. Walau bagaimanapun, teruskan berlatih petua di atas untuk kucing yang takut kepada orang asing, dan pada suatu hari anda mungkin terkejut!