5 Alasan untuk membawa Anjing Anda pergi jalan Setiap Hari

Tanya anjing anda jika mereka mahu pergi berjalan-jalan. Adakah mereka teruja? Itu memberitahu anda semua yang anda perlu tahu tentang bagaimana perasaan anjing anda tentang berjalan kaki harian. Tetapi adakah anda pernah tertanya-tanya mengapa mereka begitu teruja dengannya? Hari ini kita akan melihat berjalan kaki anjing harian, dan mengapa ia adalah bahagian penting dalam rutin anjing anda. Berikut adalah 5 sebab untuk berjalan anjing anda setiap hari.

Latihan fizikal
Berjalan anjing anda setiap hari adalah cara yang baik untuk membantu anjing anda kekal cergas & aktif. Mengekalkan berat badan yang sihat dapat mengurangkan risiko anjing anda mengembangkan beberapa keadaan berkaitan kesihatan seperti hipertensi, penyakit hati dan diabetes. Dan salah satu cara paling mudah untuk menjaga anjing anda adalah dengan berjalan setiap hari. Berjalan membantu memelihara otot dan sendi anjing anda, dan cara terbaik untuk membantu mengurangkan berat badan tambahan jika anjing anda berlebihan berat badan. Dan kardio biasa yang menyediakan berjalan kaki setiap hari dapat meningkatkan tahap mood dan tenaga.


Latihan Mental
Perjalanan harian adalah satu-satu masa sehari anjing anda mempunyai peluang untuk keluar dan menjelajah kejiranan. Dan kerana anjing menjelajah dengan hidung mereka jangan lupa memberi mereka kesempatan untuk menggunakannya. Apabila anda keluar berjalan-jalan, berikan mereka sedikit masa untuk menghidu dengan rangsangan dan pengayaan mental tambahan. Saya sentiasa mengetepikan beberapa “rehat yang menghidu” untuk Laika di jalan-jalan kami. Saya beri dia petunjuk “pergi mengendus” dan biarkan dia melakukan perkara itu. Apabila tiba masanya untuk kembali ke belakang, saya menggunakan isyarat “mari kita pergi” dan kita kembali ke laluan.
Untuk mengekalkan keseronokan anjing anda, ingatlah untuk menghidupkan rutin anda sekali-sekala dengan pergi ke kawasan kejiranan yang berbeza atau memeriksa taman atau jejak yang baru. Sekali seminggu saya ingin mengambil Laika ke taman tempatan atau laluan untuk meneroka; ia membantu menjaga perkara yang menarik untuk kami berdua.
Untuk rangsangan mental yang lebih banyak ingatlah untuk memberikan anjing anda beberapa waktu untuk menghidu & menjelajah jalan-jalan.
Meningkatkan Keyakinan
Satu lagi sebab untuk berjalan kaki anjing anda setiap hari adalah bahawa ia adalah hebat untuk keyakinan. Mempunyai rutin harian akan membantu meningkatkan keyakinan anjing anda, dan berjalan kaki harian anda adalah sebahagian besar dari struktur itu. Rutin harian akan memberikan struktur dan kestabilan anjing anda, dan tahap kepekaan itu jauh untuk meningkatkan keyakinan, terutama pada anjing malu atau takut. Salah satu cara terbaik untuk menjaga anjing anda bahagia dan yakin adalah dengan mencipta rutin harian untuk anjing anda yang termasuk aktiviti yang menyeronokkan seperti berjalan kaki harian dan bermain interaktif.

Sosialisasi
Berjalan dengan anjing anda akan membantu dengan sosialisasi dengan mendedahkan mereka kepada orang yang berbeza, anjing dan situasi. Walaupun majoriti sosialisasi berlaku kepada anjing anda, penting untuk mengikuti kemahiran tersebut dengan terus memperkenalkan anjing anda kepada orang baru dan situasi. Menghidupkan laluan anda, seperti pergi ke kejiranan yang berbeza, jejak atau taman, akan memberi peluang kepada anjing anda untuk mengalami pelbagai persekitaran dan situasi. Untuk anjing malu atau takut ingat untuk mengambilnya perlahan untuk mengelakkan diri daripada rangsangan.
Memperkuatkan hubungan Anda
Satu lagi sebab untuk berjalan anjing anda setiap hari adalah bahawa ia adalah satu cara yang baik untuk mengukuhkan ikatan anda dengan anjing anda. Ia satu perkara yang mudah anda boleh lakukan setiap hari yang membawa kegembiraan anjing anda. Membelanjakan masa yang berkualiti dengan anjing anda menjadikan ikatan hubungan itu lebih kuat, dan berjalan kaki harian adalah salah satu aktiviti yang paling menggembirakan. Amanah adalah sebahagian besar daripada proses ikatan, dan dengan berjalan anjing anda setiap hari anda menunjukkan kepada mereka bahawa anda seseorang yang mereka boleh bergantung dan percaya untuk keperluan harian mereka.