4 Tanda Kucing Anda Cemburu Haiwan Peliharaan Baru Anda

Adakah kucing anda cemburu terhadap haiwan peliharaan baru anda? Tabiat haiwan tidak bersetuju dengan definisi kecemburuan klinikal dan sama ada haiwan peliharaan mampu dengan emosi ini atau tidak. Walau bagaimanapun, tidak ada pertikaian bahawa kucing dan haiwan peliharaan lain boleh menjadi marah, kecewa, dan bahkan bertindak apabila mereka marah. Demi kesederhanaan, kita akan mempertimbangkan tindak balas ini “cemburu” reaksi terhadap rangsangan, seperti penampilan haiwan baru.
Cara Memperkenalkan Binatang Baru ke Rumah Anda
Memperkenalkan haiwan kesayangan baru ke rumah anda perlu dilakukan dengan berhati-hati. Haiwan peliharaan anda yang ditubuhkan mungkin merasa teritorial mengenai rumah dan persekitaran anda dan mempertahankan “rumput” mereka. Orang lain mungkin berundur dari konfrontasi dengan pendatang baru. Pengenalan harus mengambil kira reaksi setiap haiwan kesayangan. Simpan anjing atau anak anjing baru di tali, dan gunakan peti untuk mengurung binatang peliharaan baru dan lama sehingga mereka terbiasa berkongsi ruang.
Di atas segalanya, ingat untuk meneruskan interaksi dengan haiwan kesayangan anda yang ada, walaupun semasa kesenangan memperkenalkan yang baru. Ketahui sebarang tingkah laku yang tidak biasa dari anggota keluarga kucing anda yang mungkin menunjukkan “cemburu.”
4 Tanda Kucing Anda Cemburu Haiwan Peliharaan Baru Anda
Reaksi yang paling serius terhadap haiwan kesayangan baru adalah pencerobohan. Tidak semua kucing mengambil jalan keluar untuk memerangi, mendesis, menggigit atau mengejar binatang peliharaan baru, tetapi menguji air sebelum membenarkan haiwan peliharaan baru dan sedia ada berinteraksi. Melindungi mereka berdua dengan memastikan mereka terkandung dalam pengenalan dan sehingga mereka telah menerima keadaan baru.
Tanda-tanda “kecemburuan” lain adalah lebih halus. Kucing anda boleh mencari perhatian dan kasih sayang anda dengan permintaan yang tinggi. Tidak senang dengan interaksi biasa anda, kucing anda akan kelihatan memerlukan, memanjat pada pangkuan anda, menuntut haiwan, dan menguasai ruang kerja anda.
Sebaliknya, sesetengah kucing akan memberi anda bahu yang sejuk apabila mereka teriritasi dengan pemula. Kucing akan kehilangan atau kehilangan minat dalam aktiviti biasa; sesetengahnya akan meninggalkan bilik apabila haiwan kesayangan baru ada. Jangan terkejut jika kucing anda menyembunyikan di bawah tempat tidur atau perch di tempat yang tinggi untuk melarikan diri dari situasi sosial. Berita baiknya ialah kebanyakan kucing akan datang dalam masa beberapa hari.
Malangnya, regresi dalam penggunaan kotak sampah adalah perkara biasa apabila seekor haiwan kesayangan baru datang ke rumah. Kucing anda tiba-tiba kehilangan kotak, menyembunyikan najisnya, atau menyemburkan perabot anda. Ini mungkin isyarat kepada haiwan kesayangan baru bahawa kucing itu menuntut rumput, atau mungkin keengganan untuk berkongsi kotak. Sentiasa berikan kucing anda dengan kotak berasingan sehingga mereka mula berkongsi dengan mereka sendiri tanpa masalah.
Ini tingkah laku “cemburu” agak normal apabila kucing merasa tidak selamat dengan keadaan baru. Pembaikan biasanya memberikan perhatian tambahan kepada haiwan kesayangan yang asli. Walau bagaimanapun, jika drama berterusan selama lebih dari beberapa hari, berunding dengan doktor haiwan atau tingkah laku binatang untuk mendapatkan bantuan. Sekiranya kucing anda berubah dengan drastik, atau jika anda perhatikan kehilangan berat badan, jadilah temujanji di klinik haiwan. Kucing adalah makhluk tabiat dan mereka boleh bertindak balas terhadap perubahan mendadak dalam persekitaran mereka. Mereka juga boleh bertindak balas kepada orang baru dalam hidup anda, termasuk bayi, jadi bersiaplah apabila perubahan berlaku.
Bercakap mengenai bayi, fasa pengenalan sedikit berbeza apabila membawa manusia kecil baru ke rumah anda.